Kom ook naar de Soortenzoekdag op 15 en 16 juli!

Geschreven door Redactie

Tijdens de Soortenzoekdag 2023 wil de gemeente Lelystad, samen met natuurverenigingen KNNV en IVN Flevoland in kaart brengen wat er allemaal groeit, leeft en bloeit in Lelystad. Dit jaar kun je als inwoner van Lelystad een avond en dag lang helpen bij het speuren naar zoveel mogelijk dier- en plantsoorten. De locatie van het jaarlijks terugkerende evenement is dit jaar aan de kust, bij Kustzone Graansteiger.  

Lelystad is één van de groenste gemeenten van Nederland. Wanneer je de voordeur opent is er een grote kans dat je bomen en struiken, gras of bloemen ziet. Maar wat groeit, leeft en bloeit er allemaal in deze Lelystadse stadsnatuur? Dat willen de organisatoren van de Soortenzoekdag samen met inwoners in kaart brengen op zaterdagavond 15 en zondag 16 juli 2023. Deelname aan alle excursies is gratis en inschrijven is niet nodig. De verzamellocatie en het hele programma ts te vinden op www.soortenzoekdag.nl.

Vleermuizen zoeken op zaterdagavond

De Soortenzoekdag start op zaterdagavond 15 juli 2023 om 22 uur bij het verzamelpunt bij Kustzone Graansteiger. Wethouder Sjaak Kruis zal de avond officieel openen. Vervolgens neemt vleermuisexpert Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland de bezoekers mee op excursie. Met de ‘bat-detector’ worden vleermuizen in kaart gebracht. De data die hierbij verzameld worden, kunnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van de natuur in en om Lelystad.

Excursies voor jong en oud op 16 juli 2023

Op zondag 16 juli 2023 start de Soortenzoekdag om 10.00 uur met diverse excursies. Deelnemers kunnen onder leiding van een expert vogels zien, horen en leren herkennen of het bodemleven in kaart brengen. Ook is er een kinderprogramma, waarbij kinderen bodembeestjes, rupsen en vlinders gaan ontdekken. Vanaf 13.00 uur is er aandacht voor bijen, korstmossen en vlinders. Het programma zal om 16.00 eindigen.

Voorbereiding op inclusieve woningbouw Graansteiger

Gemeente Lelystad wil het gebied rondom kustzone Graansteiger ontwikkelen met natuurinclusieve woningbouw. Door nu te kijken wat er aan dieren, planten en soorten voorkomt op deze locatie, kan er tijdens de ontwikkeling van dit gebied meer rekening worden gehouden met de biodiversiteit. Daarnaast kunnen de data van de Soortenzoekdag een rol spelen in de Agenda Natuur. De Agenda Natuur wordt een handvat voor de gemeente Lelystad om bij alle ruimtelijke ontwikkelingen in en om de stad rekening te houden met natuur.


Onze Ambassadeurs