Eerste containertuintjes bij ondergrondse containers geplaatst

Geschreven door Redactie
Foto: Fotostudio Wierd


Twee ondergrondse containers in de Landstrekenwijk zien er sinds vrijdag 26 mei fleurig uit. Om de containers heen is een tuintje aangelegd. Het zijn de eerste containertuintjes die zijn geplaatst na een oproep eind vorig jaar van de gemeente Lelystad wie een containertuintje wil adopteren. De groene en fleurige plek nodigt niet uit om afval naast de container te plaatsen. En dat zorgt voor een schonere en fijnere leefomgeving.  


Wethouder Sjaak Kruis: “Er worden 25 tuintjes aangelegd verspreid over de stad. Op onze oproep om een tuintje te adopteren, kwamen veel reacties. Inmiddels is er zelfs een wachtlijst van vrijwilligers die in hun buurt een containertuintje willen adopteren. Als de proef goed bevalt en daarmee het afval naast de containers daadwerkelijk vermindert, komen er wellicht meer containertuintjes.”    


Een groene buurt is fijner wonen 

Een containertuintje bestaat uit plantenbakken gevuld met plantjes, die worden geplaatst op de stalen plaat van de ondergrondse container. Bij het legen van de container, gaan de tuintjes gewoon mee de lucht in. Een containertuintje is ook goed voor de biodiversiteit in de stad. De planten in het tuintje trekken insecten aan, zoals bijen en vlinders. Ook vangt het tuintje overtollig regenwater op. En op heel warme dagen zorgen de planten juist voor verkoeling. In het containertuintje staan planten die tegen een stootje kunnen, makkelijk te onderhouden zijn en het hele jaar door mooi blijven. De plantenbakken zijn op maat en duurzaam gemaakt: met een 3D-printer uit gerecycled plastic.


Toegankelijk 

Samen met de stichting GOL Lelystad is gekeken naar de toegankelijkheid van de ondergrondse containers met de komst van de tuintjes. De leverancier heeft hiervoor het ontwerp van de plantenbakken aangepast, zodat de ondergrondse containers ook met tuintje goed bereikbaar blijven voor bewoners in een scootmobiel of rolstoel.


Toch afval naast de container? Meld het via Fixi 

Is er toch afval naast de ondergrondse container geplaatst? Of zijn er vernielingen geweest? Meld het via de Fixi app www.lelystad.nl/fixi of telefonisch via 14 0320.Onze Ambassadeurs