Onderzoek: meeste geïsoleerde huizen in Flevoland

Geschreven door Redactie

Nergens in Nederland zijn huizen zo goed geïsoleerd als in Flevoland. Slechts 0,8% van de woningen heeft hier energielabel F of G: een veel lager percentage dan elders in het land. Het landelijke gemiddelde komt neer op 8,2% van de woningen. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. 

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Flevoland blijkt 1 op de 125 woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit aandeel is een stuk lager dan elders in het land. De slechtst scorende provincie is Zeeland, waar bijna 1 op de 9 woningen energielabel F of G heeft.

Urk heeft slechtst geïsoleerde huizen

Lokaal zijn de uitschieters groot in Flevoland. In Urk heeft bijvoorbeeld 7,2% van de woningen energielabel F of G. Dit percentage is veel hoger dan elders in de provincie. De gemeenten gerangschikt van hoogste naar laagste percentage woningen met energielabel F of G:

Urk: 7,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

Noordoostpolder: 4,1% van de woningen is slecht geïsoleerd

Dronten: 0,7% van de woningen is slecht geïsoleerd

Lelystad: 0,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

Almere en Zeewolde: 0% van de woningen is slecht geïsoleerd

Almere en Zeewolde zijn de enige gemeenten in Flevoland en zelfs het hele land waar het aantal slecht geïsoleerde woningen verwaarloosbaar is ten opzichte van het totale aantal huizen. Benieuwd hoe het elders in het land is? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Almere de landelijke koploper

73,8% van de huizenbezitters in Flevoland heeft een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

De koploper, zowel landelijk als provinciaal, is Almere: hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Zeewolde (73,5%) en Dronten (62,1%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. 

Onze Ambassadeurs