Verteltheater, expositie en lespakket over het Nederlands Onderduikers Paradijs

Geschreven door Redactie

Omvangrijk project over de Noordoostpolder gedurende de oorlogsjaren.

Themajaar, leven met oorlog

Oorlog is nooit ver weg. Veel mensen hebben via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen. Hoe geven mensen betekenis aan het oorlogsverleden? En hoe gaan we om met actuele dreigingen? Het themajaar 2023 staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving: Leven met oorlog. Binnen dit themajaar brengt Stichting Wende2001 een project over de Noordoostpolder gedurende de oorlogsjaren. 

Voorstellingen bij de Rotterdamse Hoek

De Noordoostpolder. Voor velen niet meer dan uitgestrekte verten. Plat zover het oog rijkt met hier en daar boerderijen. Kaarsrechte wegen. Nieuw land. Voor anderen het verhaal van de verloren zee, een roemrijk vissersverleden dat verloren ging. Maar wat is het verhaal van de “tussentijd”? De tijd van de inpoldering zelf. De aanleg van dijken, wegen en sloten. De “tussentijd” die wreed werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het leven toen in de nog jonge polder in aanleg? Hoe kwam de Noordoostpolder (N.O.P.) aan de bijnaam Nederlands Onderduikers Paradijs?

In de vertelvoorstelling “Vrouwe Fortuna” volgen we de Rotterdamse jongen Jan Willem. Op 14 mei 1940 bombarderen de Duitsers Rotterdam en ligt het leven van Jan Willem in puin. Hij heeft geluk dat hij juist die dag niet op kantoor is, maar naar een klant net buiten de stad. Zijn familie heeft minder geluk, net als veel mensen van kantoor. Hij vindt onderdak bij Ome Cor; een binnenvaartschipper. En zo komt het dat Jan Willem met het binnenvaartschip van zijn oom, afgeladen vol met Rotterdams puin in de nog jonge Noordoostpolder terechtkomt. Een plek waar ze ieder paar handen kunnen gebruiken. Om de dijken te verzwaren, om de polder te ontginnen. Jan Willem besluit te blijven, want wie wacht er nog op hem in Rotterdam? Niemand.

Meesterverteller Eric Boris schreef het verhaal ‘Vrouwe Fortuna’ over deze periode in de Flevolandse geschiedenis, de vertelvoorstelling speelt vier keer in de periode 12 tot en met 14 mei, bij de Rotterdamse Hoek te Creil. Voor de voorstelling is het noodzakelijk te reserveren, kaarten kosten slechts 5,00 euro per stuk en kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Expositie in FlevoMeer Bibliotheken

Bij dit project behoort ook een kleine expositie, deze expositie reist door geheel Flevoland bij vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek. Tot en met donderdag 11 mei is de expositie te bezoeken bij FlevoMeer Bibliotheek te Emmeloord. Gedurende de openingstijden is de expositie hier gratis te bezoeken. Na 11 mei reist de expositie door Flevoland, voor exacte data en locaties bezoek je de website van de stichting, www.wende2001.org

Lespakket voor basis- en voortgezet onderwijs

Naast de voorstellingen en de expositie is er een lespakket vervaardigd voor het basis- en voortgezet onderwijs. Begeleidend is er tevens een brochure beschikbaar, die in nauwe samenwerking met Omroep Flevoland tot stand is gekomen. Het lespakket is gratis te downloaden via www.wende2001.org, ook de brochure is hier in digitale variant te vinden. Papieren exemplaren van de brochure worden tevens kosteloos verstrekt bij de expositie en de gedurende de voorstellingsdagen.

Meer informatie en achtergronden

Voor meer informatie en achtergronden over dit project bezoek je de website www.wende2001.org, tickets voor de voorstellingen zijn hier ook te koop.

Het Nederlands Onderduikers Paradijs is een project van stichting Wende2001 en komt tot stand met medewerking van Vfonds, BNG Cultuurfonds, Gemeente Noordoostpolder, Gemeente Dronten, Omroep Flevoland, Max Cross, het Flevolandschap en FlevoMeer Bibliotheken. 

Producent van het project is XL De Ateliers uit Dronten.Onze Ambassadeurs