Controle hondenbelasting start op maandag 8 mei 2023

Geschreven door Redactie

Vanaf maandag 8 mei 2023 gaan de hondencontroleurs in Lelystad op pad. Zij controleren huis-aan-huis op hondenbezit.

Wie in Lelystad een hond heeft, betaalt hondenbelasting. Niet iedereen die een hond heeft, meldt dit bij de gemeente. Daarom controleert de gemeente regelmatig of hondenbezitters de hondenbelasting betalen. 


Zo werkt de controle 

De gemeente Lelystad laat de controle uitvoeren door hondencontroleurs van de firma Legitiem. Deze hondencontroleurs bezoeken de komende weken alle huisadressen in Lelystad. De controleurs hebben een pasje waarmee zij zich kunnen legitimeren. Komen de controleurs een hond tegen waarvoor geen belasting is betaald? Dan moet de hond via een aangifteformulier alsnog aangemeld worden. Is er niemand thuis en vermoeden de controleurs dat er een hond in het huis is? Dan krijgen de bewoners een flyer met informatie en een aangifteformulier in de brievenbus.

Hond aangeven of afmelden 

Iedereen in Lelystad die één of meerdere honden houdt, is verplicht hiervan aangifte te doen bij de gemeente. Voor blindengeleidehonden, hulphonden of politiehonden hoeft geen hondenbelasting te worden betaald. Aangifte doen kan via www.lelystad.nl/Hondenbelasting met DigiD of aan de balie in het stadhuis. Wanneer blijkt dat een hond niet of te laat is aangegeven, dan kan de gemeente een boete van 100,00 euro opleggen. Afmelden van de hondenbelasting, bijvoorbeeld omdat de hond is overleden of is overgegaan naar een nieuw baasje, kan ook via de website of aan de balie in het stadhuis geregeld worden. In 2023 is de hondenbelasting voor 1 hond 46,56 euro per jaar. Bezitters met een kennelregistratie kunnen het kenneltarief krijgen van 186,00 euro per jaar.


Opruimplicht voor hondenpoep 

Lelystad is ruim, groen en waterrijk. Niet alleen de inwoners met hond willen daarvan genieten, maar ook de inwoners zonder hond. De gemeente heeft daarom hondenregels opgesteld: binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd zijn, hondenpoep moet opgeruimd worden en

een hondeneigenaar moet altijd een opruimmiddel bij zich hebben (een poepzakje of -schepje). Meer informatie staat op www.lelystad.nl/honden.


Onze Ambassadeurs