Andrew Taylor rent de marathon van Londen voor Coeliakie

Geschreven door Redactie
Geef hoop, doneer vandaag nog aan Coeliac want alle kleine beetjes helpen!

Morgen zal Andrew Taylor de marathon van Londen gaan lopen. Hiermee vinkt hij een item van zijn bucketlist, maar zal hij zich vooral ook inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Coeliakie.

Van jongs af aan keek Andrew naar de marathon op televisie. “Ik vond het zo mooi om al die elite renners te bekijken, wat natuurlijk heel gaaf was. Maar wat ik misschien nog wel gaver vond waren de mensen die voor een goed doel meeliepen. Zij waren vaak verkleed in gekke kostuums, zo heb ik wel eens iemand in zo’n ouderwets duikerspak zien meelopen. Met helm en al... je kunt je voorstellen dat hij er wel lang over heeft gedaan, volgens mij zelfs een paar dagen”, vertelt Andrew met een brede lach op zijn gezicht.

Deze brede lach is illustratief voor de persoon die Andrew is. Hij houdt ervan om mensen te inspireren, dit doet hij op verschillende manieren. Vanuit zijn bedrijf, Taylor Trainingen, leert hij mensen om inspirerend te communiceren. Onderwerpen als non-verbale communicatie, spreken met impact en overtuiging en de inzet van storytelling krijgen hierbij de aandacht. Zijn eigen locatie waar hij regelmatig trainingen op het gebied van communicatie verzorgt heet dan ook niet voor niets “Het Inspiratie Pakhuis”.

Wanneer we het over personen hebben die Andrew inspireren begint hij op zakelijk gebied direct te praten over Simon Sinek (inspirerende spreker en auteur van diverse boeken). De reden dat Andrew ondernemer is geworden heeft te maken met dat hij zijn hart wilde gaan volgen en vooral wilde doen wat hij leuk vindt. Simon Sinek leert je om te beginnen met “Why”, waarom doe je wat je doet? En door je “waarom” goed in beeld te hebben blijf je gemotiveerd om te doen wat je doet! Op sportief gebied is Steven Gerrard (voor- malig voetballer Liverpool) een grote inspiratie. Hoe Steven Gerrard altijd het uiterste uit zichzelf heeft gehaald en daarbij vooral ook trouw is ge- bleven aan zijn eigen waarden, de club Liverpool en haar supporters is iets waar Andrew heel veel respect voor heeft. Steven Gerrard kon als individu het voor elkaar krijgen om een heel team beter te laten presteren door iedereen op sleeptouw te nemen. Dit is iets wat Andrew zelf ook probeert in het dagelijkse leven.

Momenteel is Andrew vol in training voor de marathon van Londen. Wie denkt dat hij zijn hele leven al bezig is met hardlopen zal zich verbazen. In zijn jonge jaren heeft hij regelmatig hardge- lopen, maar dat was meer een soort hobby met vrienden. Op zijn 23e heeft hij een keer een halve marathon gelopen en daar bleef het toen bij. Stu- deren, werken en vooral “het leven” kwamen in de plaats van het hardlopen. Tot hij in 2020 mee ging doen met de “Afvallen Challenge” van Almere City FC. Tijdens deze Challenge gaan de businessclubleden met elkaar de uitdaging aan om een aantal weken samen te sporten en vooral gezonder te leven. Tot mijn grote verbazing betekent dit dat Andrew pas drie jaar bezig is met hardlopen... “Dat klopt inderdaad! Ik weet nog goed hoe het begon, we zouden een rondje gaan lopen van 5 kilometer en om eerlijk te zijn had ik geen idee of ik dat zou kunnen. Maar ik hou er niet van om ergens onvoorbereid te staan, dus de zondag ervoor heb ik mijn hardloopschoenen aangetrokken en ben maar eens gaan kijken hoever ik kon komen. Oké... ik haalde de finish, al was het meer lopend dan rennend”, laat Andrew lachend weten. Vanaf dat moment kreeg Andrew de smaak te pakken en ging hij van één keer trainen naar twee keer en zelfs naar drie keer per week. Samen met zijn buurvrouw begon hij steeds langere trajecten te lopen en toen begon het pas echt te kriebelen.

De lat steeds een stukje hoger leggen

Het doel werd om eind 2020 10 kilometer te kunnen lopen, wat Andrew eigenlijk binnen een paar maanden al behaalde. Hierdoor werd hij geïnspireerd om de grenzen verder te verleggen, de volgende mijlpaal zou 10 kilometer onder 60 minuten worden. Ook dit doel werd al in 2020 behaald, dus moest er weer een nieuwe lat gelegd worden... op naar de halve marathon! In oktober 2020 liep Andrew zijn eerste halve marathon en daar- mee ging hij van 0 kilometer hardlopen naar 21,1 kilometer met een tijd van 1 uur 53 min (inmiddels ligt zijn PR op 1.39.07).

2021 werd het jaar van de hele marathon voor Andrew. Vol enthousiasme vertelt hij, “Inmiddels leerde ik ook steeds meer hardlopers kennen en werd het eigenlijk alleen maar leuker. En ik was er helemaal klaar voor, kom maar op met die eerste marathon! En dat ging lekker man... totdat “de man met de hamer” na zo’n 26 kilometer om de hoek kwam kijken. Dan ga je helemaal kapot en moet je langzamer gaan lopen. Maar de lat was gelegd, mijn eerste marathon had ik in 4 uur en 9 minuten gelopen. Achteraf kom je erachter dat je toch niet goed genoeg voorbereid was, dus dan mag de verandering in levensstijl gaan beginnen.” Andrew ging zijn voedingspatroon omgooien en viel daarmee zelfs 10 kilo af. De voorbereiding op de marathon werd nog serieuzer genomen met als resultaat in 2022 de marathon van Amsterdam. Deze liep hij 25 minuten sneller dan zijn eerste marathon van het jaar ervoor, dus de volgende lat was weer gelegd.

Andrew wordt zelfs gesponsord...

Soms gelooft hij het zelf nog niet helemaal, maar inmiddels wordt Andrew gesponsord door Kalkman Food als Ambassadeur. Kalkman richt zich op sportvoeding, waarbij zij het ook belangrijk vinden dat deze voeding lekker kan zijn. Waarom zou je het plezier van lekker eten wegnemen tijdens je sporten? Natuurlijke ingrediënten geven smaak en daardoor kunnen ze echt lekker zijn. Synthetische stoffen, uit een laboratorium, geven geen smaak waardoor er allerlei smaakstoffen aan moeten worden toegevoegd. En zelfs dan krijg je nooit wat Moeder Natuur ons geeft. Daarom hebben zij het graag over ‘Food, not Fuel’.

Gedurende de weg naar de marathon traint Andrew graag met de supplementen van Kalkman, maar zeker óók tijdens het lopen van de marathon is het belangrijk. Door goede voeding te gebruiken heeft Andrew gemerkt dat hij “de man met de hamer” zo lang mogelijk vóór kan blijven en dit zorgt dat hij de lat steeds weer een stukje hoger kan leggen.

LONDON BABY!!

En dan nu op naar Londen! Deze marathon is zeer geliefd, er schrijven gemiddeld zo’n 100.000 mensen zich in voor de wachtlijst en er kunnen er c.a. 40.000 meedoen. Daarmee behoort Londen samen met Berlijn en Parijs tot de 3 grootste marathons van Europa. En Andrew gaat deze marathon lopen, een ware droom die voor hem uitkomt! “Het is voor mij onwerkelijk dat ik vroeger als kind naar al die lopers op de televisie keek en nu zelf deze marathon ga lopen. En dan ook nog voor een goed doel!”, aldus Andrew. Want dat goede doel is eigenlijk nog belangrijker dan Andrew, hij gaat namelijk geld inzamelen voor Coeliac UK. Deze wereldwijde organisatie met vertakkingen in verschillende landen doet onderzoek naar de ziekte Coeliakie.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie (spreek het uit als seu-lia-kìe) is een auto-immuun- ziekte. Bij deze ziekte is het lichaam overgevoelig voor gluten. Zodra het lichaam in aanraking komt met gluten dan worden de darmvlokken beschadigd met zeer vervelende buikklachten als gevolg. Een klein korreltje gluten kan al voldoende zijn om een hoop narigheid in het lichaam te veroorzaken. Gemiddeld heeft 1 op de 100 mensen last van deze ziekte, dus het is een serieus probleem. Zeker gezien het eetpatroon wat wij ons de afgelopen tientallen jaren hebben aangemeten.

Waarom ga jij lopen voor Coeliac UK?

“Onze dochter Lily heeft jammer genoeg Coeliakie. Toen ze nog heel jong was leek ze eigenlijk helemaal niet te groeien. Ze kreeg wel zo’n bol buikje, maar hele iele armpjes en beentjes. Ze liep achter op haar groeicurves en toen heeft Linda, mijn vrouw, eigenlijk bij de huisarts doorgedrukt dat er goed onderzoek moest worden gedaan. De uitkomst van het onderzoek was duidelijk en vanaf dat moment ging het roer voor ons allemaal om. 31 augustus aten we nog gluten met Lily en vanaf 1 september was dat afgelopen!”, begint Andrew zijn uitleg. “Veel mensen denken dat het lastig is om ineens om te schakelen, maar voor ons was het eigenlijk heel eenvoudig. Het gaat namelijk om je dochter en daar doe je alles voor! Maar lastig is het wel hoor, ook al zijn er tegenwoordig echt wel veel glutenvrije producten te verkrijgen. Thuis gaat dat prima, maar uit eten of op vakantie is echt een uitdaging. Kruisbestuiving zorgt namelijk voor problemen, wanneer je bijvoorbeeld eerst een gewoon broodje snijdt op een snijplank en daarna een glutenvrij broodje erop legt... dan is het al mis! En om dan te zien hoe heftig het lichaam van zo’n 4-jarig meisje reageert, dan gaan onze ouderharten echt huilen.”, vervolgt Andrew.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan door de verschillende Coeliakie organisaties. Zo is Andrew ook actief voor de Nederlandse Coeliakie Verenging. Omdat de marathon in Londen is heeft deze vereniging hem in contact gebracht met Coeliac UK. Al deze organisaties werken nauw samen met elkaar dus of er nu voor Nederland of Engeland geld wordt opgehaald, alles gaat naar dezelfde onderzoeken. Voor Andrew ligt de lat dan ook niet alleen bij het behalen van een nieuw persoonlijk record op de marathon, maar vooral ook bij het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor de onderzoeken die zijn Lily en alle andere patiënten ter wereld nodig hebben voor een oplossing.

De komende weken zullen wij Andrew volgen bij zijn “weg naar de marathon van Londen”. Op onze online nieuwsplatformen kun je samen met ons meekijken naar zijn vorderingen en na- tuurlijk brengen we volgende maand een uitgebreid artikel over hoe het hem is vergaan in Londen. Om vast een kleine “spoiler” mee te geven, wisten jullie dat Andrew zijn go-to-meal in de ochtend voor de marathon krentenbollen met appelstroop is?Onze Ambassadeurs