Slapen tussen de bedwantsen, het komt steeds vaker voor

Geschreven door Redactie

Je kunt er je klok op gelijk zetten, na elke vakantieperiode loopt het aantal meldingen van bedwantsen weer flink op. Zo ook na de voorjaarsvakantie.

“Bedwantsen zijn een serieus probleem en komen steeds vaker voor,” constateert Merijn Janssen, directeur van het landelijke ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt. “Iedereen kan er last van krijgen en het bestrijden is een hels karwei. Voorkomen is gelukkig een stuk eenvoudiger...”

In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er amper bedwantsen. Tegenwoordig is dat anders. Het is een wereldwijd probleem. "Dat heeft vooral twee oorzaken: ten eerste door het sterk toegenomen reisverkeer. We vliegen de hele wereld over, waardoor we onbedoeld de beestjes zelf verspreiden. Ten tweede is de laatste jaren het gebruik van bepaalde effectieve bestrijdingsmiddelen aan banden gelegd. Ze waren slecht voor het milieu. Hierdoor blijven de ‘minder sterke’ middelen over. Helaas zijn bedwantsen van nature zeer resistent. Bestrijding is daardoor minder effectief en veel lastiger.”

Bloedzuigend beestje van slechts 5 millimeter

Voor diegene die de bedwants nog niet kent: het is een klein insect, dat zich voedt met het bloed van dieren en mensen. Het beestje is roodbruin van kleur, heeft een plat lichaam en is ongeveer 5 millimeter ‘groot’. “Als je naar de naam kijkt, zou je denken dat bedwantsen alleen voorkomen in bedden. Dat is echter niet zo,” zegt Janssen. “Bedwantsen verstoppen zich door heel je slaapkamer. Ze zitten in kledingkasten, stopcontacten, meubels, plinten en zelfs achter het behang. ‘s Nachts kruipen bedwantsen wél in bed. Het zijn tenslotte nachtdieren die leven van je bloed. Als jij lekker warm ligt te slapen, nemen ze je flink te grazen.”

Bedwantsenbeet herkennen

In een vroeg stadium bedwantsen aanpakken werkt vaak het beste. Maar dan moet je wél weten dat je ze hebt. Een bedwantsenbeet herkennen is dan handig. De beet van een bedwants laat altijd een klein, rood, jeukend bultje achter op je huid. Het lijkt in dat opzicht veel op een muggenbult. “Het verschil is dat bedwantsen niet één keer bijten, maar vaker. Word je ‘s ochtends wakker met meerdere rode bultjes op je been, rug of arm en zitten deze netjes op een rij? Dan weet je bijna zeker dat er bedwantsen in het spel zijn. Controleer in zo’n geval meteen je beddengoed op levende wantsen, eitjes, of kleine uitwerpselen in de naden van je matras.”

Bedwantsen bestrijden

Zoals gezegd is het bestrijden van bedwantsen een hels karwei. Dit komt omdat ze zich razendsnel voortplanten. Een vrouwelijke bedwants kan elke dag wel vijf eitjes leggen, die na ongeveer een week uitkomen. “Je moet ze dus allemaal pakken. Sla je er een paar over, dan is de plaag binnen de kortste keren in alle hevigheid terug,” zegt Janssen. “Daarom is zelf bedwantsen bestrijden vrijwel kansloos. Je krijgt ze simpelweg niet allemaal te pakken. Wachten tot de overlast vanzelf afneemt? Ze hebben het veel te goed bij jou in bed. Vrijwillig gaan ze écht niet weg.”

Meer informatie over bedwantsen en het voorkomen of bestrijden hiervan? Klik dan hier.

Onze Ambassadeurs