Dijkdichtersgedicht van de maand Februari 2023, Joshua Buijnink

Geschreven door Juul Baars

Het dijkdichtersgedicht van februari 2023 is van de hand van Joshua Buijnink.  Hij is sinds april 2022 lid van de Lelystadse Dijkdichters.

Voor zijn gedicht liet Joshua zich inspireren door de filosoof Jalal ad-Din Rumi, geboren in 1207 in wat nu Afghanistan heet.  Rumi is een van de belangrijkste personen uit de Perzisch/Islamitische dichtkunst. Zijn gedichten roeren de ziel en zijn vooral gericht op spiritualiteit.
Wat Joshua in de gedichten van Rumi trof, was vooral de levenswijsheid die hedentendage nog steeds actueel is: nl. het zoeken naar jezelf, waarheid en rust. Joshua's gedicht sluit hierop aan. Hij experimenteerde met de gedachtes: "Hoe krijg je meer gedaan in één dag" en "wat is daarvan de keerzijde. Het resultaat van Joshua's overwegingen resulteerde in het gedicht: "Meer Tijd" 

Meer tijd

Als de aarde trager draaide

en groter werd haar baan

kreeg ik in een etmaal

tweemaal meer gedaan

Dan gaf ook het duister

mij tweemaal zoveel rust

tijd genoeg voor alles

nooit meer uitgeblust

Alleen de tijd, mij gegeven

zou ook twee keer zo snel gaan?Beter: laat de aarde in haar waarde

en doe zelf eens rustig aan


Onze Ambassadeurs