Vivo Somnis - Leef je droom | Column

Geschreven door Redactie

Verander de manier waarop jij tegen dingen aankijkt

Ken jij de uitspraak “When you change the way you look at things, the things you look at change”? Dit is een veel gebruikte uitspraak van Wayne Dyer. Vrij vertaald houdt dit in dat wanneer jij op een andere manier tegen dingen aankijkt, hetgeen waar jij naar kijkt verandert. Misschien hoor ik je denken, wie is Wayne Dyer? Dat kan ik goed begrijpen, dus haal ik graag ook onze “oude en wijze vriend” Albert Einstein aan. Albert Einstein vindt dat iedereen een soortgelijke vraag aan zichzelf moet stellen... “Leef ik in een vriendelijk of een vijandelijk universum?”

Jouw realiteit is waar jij voor kiest om naar te kijken!

Het komt erop neer dat jij mag bepalen hoe je de wereld ziet. Zie jij een wereld om je heen vol met vijandigheid, boosheid, haat? Gevuld met mensen die elkaar pijn willen doen, die altijd maar van anderen willen profiteren, die elkaar willen vermoorden? Als dat is waar je veelal naar kijkt dan is dat wat er om je heen gebeurt. Bovenstaande uitspraak van Wayne Dyer is niet alleen een slimme manier van spelen met woorden, maar vooral een belangrijke boodschap voor ons allemaal!

Stel je voor dat je naar de dokter gaat omdat je de laatste jaren erg gestrest bent. De dokter hoort je verhaal aan, je vertelt alles waar je je druk over maakt en wat stress veroorzaakt. Dan schrijft hij een vijftal recepten uit om al je stress-symptomen te bestrijden. Je voelt je al wat beter en wilt met de recepten naar de apotheek, waarop de dokter zegt: “Nee, nee, deze recepten zijn niet voor jou. Deze is voor je schoonmoeder, deze voor je buren, deze voor je kinderen, deze voor je vader en deze voor je partner!” Je begint ongemakkelijk te lachen en vraagt je hardop af of de dokter serieus is. “Je zoekt alle oorzaken van jouw stress buiten jezelf, terwijl je misschien juist moet kijken hoe jij van binnen reageert op de oorzaken. De oplossing ligt niet bij alle anderen, maar binnen in jezelf!”, vervolgt de dokter. Door steeds maar te kijken naar alle zaken die ande- ren om je heen (in jouw ogen) verkeerd doen, word je steeds meer gestrest en kan je het gevoel krijgen dat echt niets goed gaat in jouw leven. Dit ga je dan ook geloven en je gaat op die manier handelen. Je probeert “ellende” te voorkomen door van te voren allerlei scenario’s te bedenken, plannen om te zorgen dat het jou “niet weer gaat overkomen”. Al die scenario’s word je niet vrolijker van, dus je denkwe- reld wordt steeds pessimistischer. En wanneer een keer een scenario uitkomt denk je... zie je wel!

Na het lezen van bovenstaand verhaaltje kan ik mij goed voorstellen dat je er je eigen mening over hebt... dus een extra stuk uitleg is wellicht geen overbodige luxe.

Wanneer je door het leven gaat met de intentie om het goede om je heen te zien, dan verandert je leven in het wonderbaarlijke avontuur zoals het bedoeld is. Je gaat de mooie dingen ontdekken, je leert juist die leuke mensen kennen, je besteedt je tijd aan dingen die je geluk brengen. En door je daarop te focussen creëer je jouw eigen werkelijkheid, jouw eigen realiteit. Een realiteit waar je zelf vrolijk van wordt, waarin je niet alles en iedereen om je heen wantrouwt. Natuurlijk gebeuren er ook slechte dingen, maar die geef je zo min mogelijk aandacht. Jouw realiteit is waar jij voor kiest om naar te kijken! Kijk je naar al het lelijke in de wereld, of geniet van je van alle schoonheid?

Onze Ambassadeurs