Vergeet mij nietjes met een bijzonder verhaal

Geschreven door Redactie

Vergeet-mij-nietjes symboliseren ware liefde en respect. Wanneer je iemand deze kleine bloemen geeft, vertegenwoordigt dit een belofte dat je ze altijd zult onthouden en in je gedachten zult houden. De bloem wordt gezien als romantisch en tragisch. En is een symbool van trouw, ware en eeuwige liefde.

Een andere naam voor vergeet-mij-nietjes is Myosotis. Dit komt van de Griekse woorden voor muis (mus) en oor (otis) en verwijst naar de vorm van het blad.

Maar de bloem dankt zijn gebruikelijke naam aan een middeleeuws verhaal. Een ridder, die met zijn geliefde langs de rivier wandelde, viel in het water toen hij stopte om bloemen te plukken. Hij verdronk door het gewicht van zijn pantser, maar niet voordat hij de bos bloemen naar zijn geliefde gooide en riep: “Vergeet me niet”.

Ook is er een verhaal over een Duitse ridder die met zijn vrouw langs de oevers van de Donau wandelde. De dame zag mooie blauwe bloemen, maar ze waren losgetrokken door de stroming van de rivier en stonden op het punt stroomafwaarts te verdwijnen. Ze wilde de bloemen redden, dus sprong haar ridderlijke ridder in het water. Hij kon de sterke stroming niet weerstaan, dus gooide hij de bloemen op de oever, en toen hij naar zee werd gedragen, riep hij ‘vergiss mein nicht’, wat Duits is voor ‘vergeet me niet’.

Kweektips en verzorging

Momenteel zijn er 74 verschillende soorten vergeet-mij-nietjes die over de hele wereld te vinden zijn en veel daarvan zijn populaire tuinplanten omdat ze een mooi kleuraccent aan je tuin geven. Vergeet-mij-nietjes zijn meestal tweejarigen en hebben twee jaar nodig om hun groei- cyclus te voltooien en het tweede jaar zaad te produceren. Ze zullen in de winter afsterven en in het voorjaar opnieuw ontkiemen. Zodra je vergeet-mij-nietjes in je tuin hebt, hoef je niet opnieuw te zaaien.

Deze kleine plantjes houden van halfschaduw, maar verdragen op veel plaatsen de volle zon. Tijdens hete zomers doen ze het echter beter met een beetje schaduw op zwoele middagen.

Mooie eetbare bloemen

De plant bloeit van maart tot september. De bloemen zijn eetbaar maar hebben weinig smaak. Ze worden al sinds de middeleeuwen in de geneeskunde gebruikt en zouden effectief zijn tegen infecties. Tegenwoordig worden de bloemetjes gebruikt als decoratie op bijvoorbeeld sushi en cocktails.

Onze Ambassadeurs