Winterharde kruiden die perfect zijn voor november

Geschreven door Redactie

November valt onder de herfstperiode maar het voelt vaak als winter aan. Groenblijvende kruiden zijn mooi als sierplanten en je hebt in de winter ook altijd groen om je heen! Ook zijn ze hartstikke handig in de keuken voor gerechten of een kruidenthee. 

Rozemarijn

Rozemarijn is een onmisbaar kruid voor je kruidentuin. Het is een perfecte smaakmaker voor bijvoorbeeld aardappels uit de oven. Dit mediterrane kruid staat het liefst in goed afwaterende grond in de volle zon en doet het ook prima in potten.

Salie

Een andere kruid dat het goed doet in de winter is salie. Traditioneel werd salie als medicinaal kruid gekweekt. Je kunt van deze kruid een thee maken dat helpt bij de spijsvertering en heeft antiseptische eigenschappen. Ook deze kruid is een heerlijke smaakmaker in de keuken.

Tijm

Kruipende tijm staat mooi tussen tegels en langs paden. Wanneer je de plantjes aanraakt, verspreiden ze hun geur. Veel soorten tijm doen het goed in de winter, maar sommige niet en die overleven alleen als je ze binnen laat overwinteren. Gelukkig doen alle soorten het goed in potten.

Laurier

Laurierblaadjes kun je gebruiken als ingrediënt in soepen, stoofschotels en sauzen. Oliën uit de bladeren van de laurier (Laurus nobilis) worden gebruikt tegen blauwe plekken en reumatische klachten. De laurier is niet helemaal winterhard, hij kan tot ongeveer -5 graden hebben. Laurier kun je buiten een grote pot zetten, wanneer het kouder wordt dan -5 graden is het handig om hem binnen neer te zetten.

Peterselie

Om peterselie groen te houden, kun je hem het best tijdens koud weer beschut zetten. Dit kruid wordt vaak gebruikt als garnering op gerechten, maar dat is zonde, want het blad van de peterselie heeft veel smaak en is heerlijk in salades, marinades, stoofpotten en sauzen.

Hoe hou jij je kruiden levend gedurende de koude maanden? Laat het ONS weten door te taggen op sociale media!


Onze Ambassadeurs