De seizoensgroenten van november

Geschreven door Redactie

Iedere maand kent zijn eigen seizoensgroenten. Dit zijn de groenten die traditioneel groeien in ons land in die maand. Door de kassenbouw en de globalisatie zijn bijna alle groenten altijd te verkrijgen in de supermarkt. In dit artikel lees je de lekkerste, gezondste en goedkoopste seizoensgroenten van november.

Seizoensgroenten zijn niet altijd hetzelfde

Omdat we de ene keer een koude en de andere keer een warme zomer hebben is het niet altijd precies te zeggen welke groenten op welk moment het best groeien. Door slecht weer kan een oogst bijvoorbeeld verloren gaan of door goed weer kan een andere groente (geen seizoensgroente) het plotseling goed doen.

In dit overzicht vind je de traditionele seizoensgroenten van november. Je kunt dit overzicht gebruiken om heerlijke gezonde, seizoensgebonden maaltijden te bereiden met verse seizoensgroenten.

Seizoengroenten november

Andijvie, Bloemkool, Bieten, Boerenkool, Champignons, Chinese kool, Groene kool, Koopraap ,Knolselderij, Paksoi, Pompoen, Prei, Rode kool, Schorseneren, Savooie kool, Spruitjes, Uien, Veldsla, Wortel, Witlof, Witte kool en Zuurkool.

Tuinieren met het koude weer

Met koud weer tuinieren is wat uitdagender dan bij warm weer, het is handig om tijdens het tuinieren dan jezelf te belonen met een lekker verwarmend kopje thee terwijl je bezig bent.

Breng de kruiden die je ooit hebt geplant in je tuin naar binnen om ze tegen de vorst te beschermen, winterharde planten zoals rozemarijn kunnen gewoon buiten blijven groeien.

Je kunt meer groenten zelf planten in de koude maand november, dit zijn groenten zoals knoflook en tuinbonen. Deze kun je in beschutte gebieden planten. Je kunt ook wortelen planten, let wel op dat wortelen extra bescherming van een koude bak nodig hebben. Wortelen behoren tot de vroegste groenten die in de koude bak of zelfs in open lucht gezaaid kunnen worden. Kiemplantjes kunnen tot -6 graden verdragen.Onze Ambassadeurs