Flevoland is de duurzaamste provincie als het gaat om kerstpakketten!

Geschreven door Redactie

In Flevoland bestelden naar verhouding de meeste bedrijven duurzame kerstpakketten afgelopen Kerst.

Flevoland eindigt daarmee net boven de provincie Utrecht, dat vorig jaar de eer had de duurzaamste provincie te zijn als het gaat om kerstpakketten. Drenthe is de provincie waar naar verhouding het minste aantal duurzame kerstpakketten zijn besteld.

Kerst draait om consumeren

Steeds meer bedrijven zien dat kerst een feest is geworden van overdadig consumeren. We geven graag veel cadeaus weg aan onze naasten en eten ons tonnetje rond tijdens de vele kerstdiners. Tel daarbij op dat het kerstpakket een verworven recht is geworden van de hardwerkende Nederlander en het consumptie feest is compleet.

Helaas zien we na de feestdagen, naast de extra kilo’s aan ons eigen lijf, ook een grote berg goedbedoeld afval. Niet heel gezond en al helemaal niet duurzaam dus.

Gelukkig voor onze planeet en onze eigen vitaliteit zijn er nu aanbieders van kerstpakketten die op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd zijn ter bevordering van onze gezondheid. Zo hanteert leverancier Fitbox een lijst aan normen voor de kerstpakketten die ze duurzaam noemen.

Wat is een duurzaam kerstpakket

Om een kerstpakket duurzaam te noemen, moet de gehele keten (van productie tot aan de gebruiker) voldoen aan duurzaamheidsnormen. Producenten moeten waar mogelijk een Fair Trade of biologisch label dragen en voldoen aan een ethische code of conduct. Non food producten moeten voor langdurig gebruik geproduceerd zijn en onze gezondheid stimuleren. De verpakking moet exact om het pakket passen en uitsluitend uit FSC karton bestaan. Kunststof opvulmateriaal is uit den boze.

Fitbox zelf gebruikt duurzaam opgewekte energie voor al haar bedrijfsactiviteiten en maakt uitsluitend gebruik van fietskoeriers of duurzame transportbedrijven. Ten slotte wordt een deel van de opbrengst afgedragen aan duurzame goede doelen en gaat de overtollige voorraad naar de voedselbank.  

Flevoland heeft de wind mee en verslaat Utrecht in fotofinish

Met de normen als meetlat is per provincie het percentage bedrijven berekend dat in 2020 en 2021 duurzame kerstpakketten heeft besteld. Flevoland verslaat hierbij de provincie Utrecht nipt in dit duurzaamheids klassement. Onze provincie met de meeste windmolens van Nederland maakt haar opgebouwde duurzame naam ook hier waar. Er zijn namelijk tal van mooie initiatieven in Flevoland die ons land verder helpen naar een groene economie. Op gepaste afstand van de twee koplopers volgen Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Voor onze aarde en onze eigen kerstkilo’s is het te hopen dat deze duurzame trend nog wel even doorzet!

Onze Ambassadeurs