19 juni is het Vaderdag

Geschreven door Redactie

Op de derde zondag in juni eert Vaderdag de rol die vaders spelen in de gezinsstructuur en de samenleving.

De dag erkent niet alleen vaders, maar de vaderfiguren in ons leven. Dit zijn de mannen naar wie we opkijken, die ons een solide voorbeeld geven en ons gedurende ons hele leven leiden.

Veel families wijden de dag aan hun vaders en grootvaders. Of het nu voor het eerst vaders zijn die net leren een luier te verschonen, of ervaren vaders die wijs advies geven, de dag viert alles wat een vader is. Vaders van gezin tot gezin spelen verschillende rollen. Dit kunnen zorgverleners, zorgverleners of adviseurs zijn. Sommige vaders zijn de sterke, stille types. En weer anderen vertellen ons dagenlang verhalen. Vaders geven les en begeleiden kleine handen terwijl ze een spijker slaan of een vlieger zeilen.

We kijken maar zo lang naar onze vaders op. Op een gegeven moment beginnen we de dingen een beetje anders te zien. Maar dat is niet wanneer we niet meer tegen ze opkijken. Op dat moment draaien we ons om en kijken we samen vooruit.