Column Melissa Nijdam: Zomer + bohemian = ‘Bloohemian’

Geschreven door Redactie

Joepie, het is zomer! Althans, vanaf 21 juni. En hoewel dat in ons kikkerlandje lang niet altijd zo voelt, mogen ook wij genieten (of afzien) van de lange warme en zonnige dagen. Werk en andere afspraken gaan natuurlijk gewoon door. Maar we kunnen deze dagen ook net even iets meer á la Bohemian te lijf gaan. Zo haal je direct de zomer naar je toe!


De Bohemian (levens)stijl is eenvoudig, hoewel het best wel ingewikkeld lijkt. Door alle poespas, vele kleuren en wilde haren. De bohemian stijl doet wat kunstzinnig overkomen, je moet ervan houden - zoals bij elke stijl. Een bobo hippie wil vooral de wereld begrijpen en er 100% van genieten, het in je opnemen, de wereld doorkruisen en genieten van de natuur en alles wat de wereld ons geeft. Het leven is een feestje en dat laat een ‘hippie’ maar wat graag zien. Want een sprookjeswonderland heb je zelf in de hand. Dat de bohemien stijl zo kleurrijk is, is dan ook geen verrassing. Hang de vlaggetjes uit, kleur buiten de lijntjes, combineer kleurrijk met print op print, bezuinig niet op planten en speel met de zwaartekracht. Hang, zet, leg en stijl lekker nonchalant af. Zowel in huis als in tuin. In deze zomerse editie van Ons Almere deel ik met liefde, zoals een hippie zou doen, één van mijn favoriete doe het lekker zelf-ers. Een beetje van moeder natuur en een beetje van jezelf. De flowercrown oftewel bloemenkroon. Helemaal te gek als fashion accessoire, geliefd bij festivalgangers maar ook te leuk in huis. Zo kun je de bloemenkrans als decoratie aan de wand hangen, of gebruik het als tafeldecoratie, als je een zomers etentje organiseert. Een flowercrown of krans maken is dan ook echt niet zo ingewikkeld. Wat heb je nodig? Nou heel simpel, wat ijzerdraad, (bloemen)schaar, een rolletje bloementape en natuurlijk bloemen.

We maken een kringetje

Maak een cirkel en buig de uiteinden van het stuk ijzerdraad naar elkaar toe en draai ze aan elkaar. Draai daarna de bloementape eromheen om de scherpe puntjes van het ijzerdraad af te dekken en te voorkomen dat het een bloodycrown wordt. Dit is de basis van je flowercrown. Wil je een decoratieve bloemenkrans maken, kun je het inwikkelen met tape overslaan.

Zet de schaar erin

Knip de bloemen en bladeren klein. De stelen mogen ongeveer vijf tot acht centimeter lang blijven. Leg ze naast elkaar neer om de compositie en verdeling van je bloemen en bladeren te bepalen. Het makkelijkste is om te beginnen met het bladgroen.

Bevestigen doe je zo

Houd het groen of de bloem tegen het ijzerdraad, en draai hier wat bloementape omheen. Grotere bloemen kun je het best bevestigen door een ijzerdraadje zo dicht mogelijk bij de kop van de bloem door de steel heen te prikken. Zo creëer je een soort van nieuwe stevige steel. Zorg ervoor dat er aan weerszijde van de steel een stukje ijzerdraad overblijft van ongeveer 5 cm. Vervolgens draai je 1 stuk ijzerdraad twee keer om de steel en het andere ijzerdraadje heen. Nu kan de bloem niet meer afbreken. Knip het overige draad af, draai de bloem met stevige steel aan je kroon en wikkel dit weer in met Bloementape, om een prikkelkroon te voorkomen.De “doe-het-lekker-zelf” bloemenkrans is niet alleen heel hip op het hoofd. Maar kan dus ook heel goed dienen als decoratie. Maak er een flowerpower dromenvanger van of een echte eye catcher, door bijvoorbeeld een oud fietswiel te gebruiken. Hang deze op aan willekeurig touw of stof. Wikkel, knoop, bind, vlecht en bevestig slierten aan de tak van allerlei reststofjes, kralen, schelpen en andere accessoires. En klaar is je decoratietak. Leuk voor aan de buitenmuur of bijvoorbeeld in je veranda! Tip: Gebruik kunstbloemen om langer van je kunstwerk te genieten. Ben je een echte creatieve knutselkont? Maak dan je eigen vilt bloemen.

Onze Ambassadeurs