In Flevoland nog 46.691 woningen geschikt voor zonnepanelen

Geschreven door Redactie

In de provincie Flevoland staan nog 46.691 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. Vooral in de gemeentes Urk en Almere valt nog veel winst te behalen. In totaal wekken er al 19.180 koopwoningen in Flevoland eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van ruim 29 procent scoort Flevoland boven het Nederlandse gemiddelde van 27 procent.

Binnen de provincie zijn behoorlijke verschillen waarneembaar tussen gemeenten. Zo staan zowel de gemeente Zeewolde als de gemeente Dronten in de top-15 gemeenten met de hoogste zonnepanelendichtheid. Beide scoren ruim boven de 40 procent. Ook Lelystad en de Noordoostpolder scoren boven het landelijk gemiddelde. In Almere en op Urk is daarentegen minder dan één op de vier koopwoningen met een geschikt dak voorzien van zonnepanelen.

Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Onze Ambassadeurs