Gemeente Lelystad en provincie Flevoland roepen Liander op vol in te zetten op oplossingen voor netbeperking

Geschreven door Redactie

Gemeente Lelystad en provincie Flevoland roepen netbeheerder Liander op in samenwerking met gemeente en provincie vol in te zetten op oplossingen voor netbeperking als overbrugging tot het nieuwe onderstation klaar is.

Zoals een energie-community (EC) die het elektriciteitsgebruik met elkaar bewaakt en de beschikbare capaciteit verdeelt, en realisatie van een regelstation bij de Meerkoetenweg.

De gemeente en de provincie hebben kennisgenomen van de resultaten van het onderzoek van netbeheerder Liander, waarin Liander concludeert dat netcongestiemanagement geen oplossing biedt voor tijdelijke levering van stroom voor nieuwe bedrijven. Netcongestiemanagement is verdeling van stroom tussen bestaande en nieuwe bedrijven tegen betaling.

De Taskforce gaat op korte termijn bedrijven en instellingen stimuleren om energie te besparen en hun energieverbruik te verspreiden, zodat er minder energie wordt gebruikt op drukke momenten. Met Lelystad Airport Businesspark wordt gekeken naar onder andere de mogelijkheid voor een apart regelstation en andere innovatieve oplossingen zoals een energie-community (EC) die het elektriciteitsgebruik met elkaar bewaakt en de beschikbare capaciteit verdeelt en realisatie van een schakelstation bij de Meerkoetenweg, die gevoed wordt door een ondergrondse kabel vanuit onderstation Zeewolde. Deze kabel is al voor de helft van  het tracé aanwezig.