Hoe word je rustig als je van streek bent?

Geschreven door Redactie

Iedereen heeft wel van die momenten waarop we onze gevoelens niet meer onder controle hebben. We voelen ons op dat soort momenten misschien wat overweldigd.

Hier wat tips om hier beter mee om te gaan.

Ontspan je spieren

Als er sprake is van emotionele of stressreacties, dan spannen de spieren zich aan en verstijven. Je kan je dan letterlijk 'verstijfd' voelen. 'Progressive Muscle Relaxation', helpt je om doelbewust de spanning in je lichaam te verminderen, door bepaalde spiergroepen aan te spannen en los te laten. Voel je je verstijfd? Ga dan gewoon effe languit liggen en neem rust.

Probeer jezelf af te leiden

Probeer jezelf dan te leiden, zodat je je niet zorgen blijft maken over waar je van streek over bent. Als je toelaat dat je maar blijft denken aan waar je van geprikkeld bent, dan kan je in een slechte cirkel terecht komen waarin je aan het herhalen bent en dus aan steeds dezelfde gedachten denkt. Het steeds weer herhalen van gedachten kan een begin zijn voor symptomen van angst en depressie zijn.

Probeer je gevoelens te uiten

Emoties zijn over het algemeen niet slecht voor je. Wat daarentegen wel ongezond kan zijn is het negeren van je gevoelens, in plaats van ze te erkennen. Je gevoelens zijn er, en je zou er niet over moeten oordelen. De manier waarop je met je emoties omgaat is waar je controle over hebt.