De gemeenten mogen nieuwe koophuizen ook aan eigen inwoners toewijzen

Geschreven door Redactie

Bijna elke gemeente in Nederland mogen in de toekomst nieuwbouw koophuizen toewijzen aan hun eigen inwoners.

Op deze manier komen er meer huizen vrij voor de inwoners van de gemeenten. Deze wens was al eerder ingevoerd door de gemeenten zelf en het is er nu volledig doorheen. Het gaat om zo’n 30 procent van de sociale koopwoningen in een prijsklasse tot 355 duizend euro.

Door de enorme schaarste aan koopwoningen lopen starters en éénverdieners bijna altijd deze huizen mis. Deze woningen zijn dan vooral veel te duur en dat is lastig voor starters. Voor huurhuizen geldt nu al dezelfde regels. De gemeenten kunnen deze huizen gewoon toewijzen aan hun inwoners. Daar zit nu nog wel een beperking op van 25 procent, maar dat gaat worden opgeschroefd naar 30 procent.


De gemeenten gaven woningzoekenden met een regionale binding de afgelopen jaren meer voorrang. Het percentage steeg van 55 in 2016 naar 74 vorig jaar.

Onze Ambassadeurs