Onderzoek: aantal hondgerelateerde boetes met 44% afgenomen in Flevoland

Geschreven door Redactie

In Flevoland is het aantal boetes voor hondeneigenaren in 5 jaar tijd met ruim 44% gedaald. Waar in 2016 jaarlijks maar 27 bekeuringen werden uitgeschreven, waren dit er afgelopen jaar nog minder: 15.

Het vaakst kregen eigenaren een boete voor het niet aangelijnd uitlaten van hun viervoeter. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat op basis van CJIB-gegevens Nederlandse hondgerelateerde boetes in Nederland het vaakst werden uitgedeeld.

De afgelopen 5 jaar werden er in Nederland in totaal 14.267 boetes uitgedeeld. De meeste boetes werden uitgedeeld in de grote steden en de kustgemeente met Den Haag (1.373 boetes), Rotterdam (1.234), Utrecht (638), Tilburg (520) en Noordwijk (473) als absolute koplopers.

Afname hondgerelateerde boetes in Flevoland redelijk gunstig

Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl de provincies Zeeland en Utrecht te maken hebben met een daling van ‘slechts’ 34 procent. De cijfers van Flevoland zijn ondanks een afname van 44% procent redelijk gunstig vanwege de weinig uitgeschreven boetes.

Geen Flevolandse gemeente boven landelijk gemiddelde

In Flevoland zitten alle gemeenten onder het landelijke gemiddelde (6,3 boetes per 10.000 inwoners). De gemeente Zeewolde zit er net onder: 6,2. Urk zit het laagst met 1 boete per 10.000 inwoners.

Relatief veel gemeente heffen nog hondenbelasting

Steeds meer gemeenten in Nederland zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting. In 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden. In de provincie Flevoland heffen 2 van de 6 gemeenten nog belasting op honden. Gemiddeld betalen Flevolandse eigenaren 86,00 euro. De meeste belasting betalen hondeneigenaren uit Lelystad met 93,00 euro.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/honden.html