De optimale rust tussen krachttraining sets

Geschreven door Redactie

Er is vaak discussie over hoeveel rust je nou moet nemen tussen je werksets. De één heeft langer rust nodig dan de ander om verschillende redenen, met genoeg rust kan je weer optimaal gebruik maken van je kracht. En de ander heeft liever korter rust, zodat de intensiteit en volume dan hoger zit.

De optimale rusttijd tussen de sets is dus afhankelijk van je doel. Is je doel om kracht te krijgen, spiermassa vergroten of het verbeteren van je uithoudingsvermogen? Dan is het handig om te weten wat bij je past.

Hoeveel rust jij moet nemen tussen je sets is dus wissel vallend van het herstelvermogen van je lichaam en van het niveau van de oefening. Ben je bezig met een drop set dan neem je bijna geen rust. Maar hoe zwaarder je ze belast, hoe meer rust ze nodig moeten hebben om weer hetzelfde te kunnen doen tijdens je volgende set, geen lichaam is hetzelfde. De één zult sneller herstellen dan de ander.

Nu zijn push-ups met de uitvoering een stuk minder ingewikkeld dan bijvoorbeeld bankdrukken. De moeilijkheidsgraad bij bankdrukken stukken hoger, dus moet je meer rust pakken. Bij te weinig rust kan je krijgen dat je de oefening verkeerd zult uitvoeren. En wanneer dat het geval is kan dat resulteren in irritante blessures.

Rust tijden

Voor toename in kracht heb je 3 tot 5 minuten rust nodig, dit zijn dan zware sets met weinig reps. Je zult dan genoeg tijd nodig hebben om eventueel zwaarder te gaan of om dezelfde set weer goed uit te voeren.

Voor toename in spiermassa is 60 seconde genoeg, je spieren hebben even kunnen rusten en zijn vaak na een minuut wel genoeg hersteld om weer te kunnen knallen.

Voor toename in je spierconditie is 90 seconde nodig.