Het is vandaag world food day

Geschreven door Redactie

Wereldvoedseldag wordt elk jaar op 16 oktober gehouden.

Op deze dag verenigen meer dan 150 landen zich om mensen bewust te maken van de problemen rondom armoede en honger.

Volgens World Hunger Statistics hebben 785 miljoen mensen over de hele wereld niet genoeg voedsel om een gezonde levensstijl te behouden. Het aantal staat gelijk aan ongeveer één op de negen mensen in de wereld. Verrassend genoeg woont de meerderheid van de hongerige mensen in ontwikkelingslanden. Slechte voeding veroorzaakt 45% van de sterfgevallen bij kinderen onder de 5 jaar. Dat betekent dat iets meer dan 3 miljoen kinderen per jaar sterven omdat ze geen toegang hebben tot voldoende voedzaam voedsel.

Honger in de wereld is een complexe kwestie. Velen geloven dat het probleem oplosbaar is. Een aantal oplossingen voor honger in de wereld omvatten:

  • Help mensen op een duurzame manier voor zichzelf te zorgen;
  • Geef mensen in ontwikkelingslanden toegang tot krediet zodat ze hun eigen boerderijen kunnen opzetten;
  • Stimuleer individuen en bedrijven om te doneren aan hongerhulporganisaties;
  • Toegang bieden tot onderwijs, de beste verdediging tegen armoede en honger;
  • Openstaan voor meer overheidsingrijpen.

Sommige experts zijn van mening dat het antwoord op honger in de wereld veel eenvoudiger is. Ze geloven dat de sleutel tot het beëindigen van honger in de wereld is om te stoppen met het verspillen van voedsel. De meest verspilde voedingsmiddelen zijn groenten, granen en zetmeelrijke wortels. Deze voedingsmiddelen worden verspild tijdens de landbouwproductie en in de opslag na de oogst. Voedselverspilling vergroot de noodzaak om meer voedsel te produceren. Als er niet genoeg voedsel wordt geproduceerd, lijden mensen honger.

Meer dan 150 landen vieren Wereldvoedseldag. In heel Europa organiseren ministeries, universiteiten en onderzoeksbureaus conferenties, tentoonstellingen en media-uitzendingen.

Wereldvoedseldagevenementen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika omvatten landbouwbeurzen, debatten, volksdansen, films, speciale ceremonies in de scholen en leveringen van voedselpakketten.

Je kunt het hongerprobleem in de wereld niet oplossen. Je kunt echter wel jouw steentje bijdragen. Doneer op Wereldvoedseldag aan je lokale voedselbank. Doneer aan een wereldwijde hongerhulporganisatie. Als je een gezin in nood kent, stuur ze dan anoniem een cadeaubon van je plaatselijke supermarkt. Verspreid het bewustzijn door #WorldFoodDay te delen op sociale media.