Alle vestigingen van Coloriet sinds 1 oktober rookvrij

Geschreven door Redactie

Alle vestigingen van zorgorganisatie Coloriet zijn voortaan rookvrij. Medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van Coloriet mogen sinds 1 oktober niet meer binnen en buiten op het terrein roken.

Bewoners mogen alleen nog buiten roken. Dat geldt voor alle locaties in Lelystad, Dronten en Zeewolde. Bestuurder Aukje Reinders onthulde op 05-10-21 bij Coloriet Laarstaete het welbekende logo van de Rookvrije Generatie.

‘Als Coloriet willen we graag een positieve gezondheid stimuleren’, vertelt bestuurder Aukje Reinders. ‘Jaarlijks sterven namelijk meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken.’ Coloriet werkt stapsgewijs toe naar een gezonde werk- en leefomgeving. Even tussendoor een sigaretje roken kan straks niet meer. Wie écht wil roken doet dit in de pauze, in eigen kleding én buiten het terrein van Coloriet. In werkkleding roken mag - vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten - niet meer.

Gehele zorg rookvrij

Bestuurder Aukje Reinders: ‘We sorteren met ons nieuwe rookbeleid voor op het Nationaal Preventieakkoord, waarin we in 2030 in de gehele zorg rookvrij zijn. Voor sommige medewerkers is dat nu al een goede aanleiding om te stoppen met roken. ‘Het is mooi om te zien dat er verschillende initiatieven ontstaan om te stoppen met roken. Vaak individueel, maar ook als team. Wat een (s)toppers!’ Bij Coloriet de Hoven in Lelystad stoppen zelfs meerdere collega’s tegelijkertijd. Zij vormen een team en steunen elkaar onder meer via een WhatsApp-groep.

De Ondernemingsraad staat achter het nieuwe rookbeleid. ‘Een werkgroep heeft zich hierover gebogen’, vertelt voorzitter Agnes Suurs. ‘Hierin zaten zowel rokers, oud-rokers en collega’s die nog nooit hebben gerookt. Op die manier konden we vanuit verschillende gezichtspunten meedenken.’

Hulp bij stoppen met roken

De werkgroep Stoppen met roken van Coloriet ondersteunt medewerkers die van hun rookverslaving af willen komen. ‘Stoppen is namelijk moeilijk… en het is helemaal niet gek om hier hulp bij te vragen. We weten allemaal dat het niet goed is voor je gezondheid. En dat het voor rokers ontzettend lastig is om te stoppen. Waar vroeger roken normaal was, kijken we er tegenwoordig anders tegenaan’, besluit Aukje Reinders.