Malta, de perfecte plek voor een leuke vakantie

Geschreven door Redactie

De bevolking, de taal, religie en de politiek van Malta.

Malta heeft een oppervlakte van 316 vierkante kilometer en telt ongeveer 416.000 inwoners. Malta is hierdoor een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Daarnaast komen er jaarlijks ruim 1 miljoen toeristen het land bezoeken. De bewoners van Malta worden Maltezers genoemd.

Er zijn in Malta twee officiële talen, Maltees en Engels. Voor 1934 was Italiaans de officiële taal. Het Maltees heeft sterke invloeden van onder andere Italiaans, Engels en Frans, maar is vooral afgeleid van het Arabisch. Toch heeft de Italiaanse taal zich weten te verspreiden en wordt door 66 procent van de bevolking begrepen.

Katholicisme is de staatsgodsdienst van Malta, maar in de grondwet staat dat je recht hebt op godsdienstvrijheid. 98 Procent van de bevolking is katholiek, en daarmee is Malta een van de meest katholieke landen ter wereld. Malta is een parlementaire republiek en wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische Partij. Er is een president gekozen die voor vijf jaar regeert. George Vella is sinds 2019 de president van Malta. Robert Abela is sinds januari 2020 de premier.