Flevolandse gemeenten zetten in op taal

Geschreven door Redactie

Donderdag 23 september 2021 opende wethouder Madelon van Noort in FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad de Flevolandse netwerkbijeenkomst over het Regionaal plan Laaggeletterdheid 2021-2024.

Het plan gaat onder andere over de wijze waarop de arbeidsmarktregio Flevoland, bestaande uit de gemeenten Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk en Lelystad hun inwoners kunnen ondersteunen bij taalvragen. ‘Taal kan de wereld van mensen letterlijk groter maken’, aldus Madelon van Noort. ‘Beter worden in taal betekent meer kans op werk, op een goede opleiding en zelfs op een betere gezondheid.’ Dat het nodig is om intensief in te zetten op de aanpak van laaggeletterdheid, zien we terug in de cijfers. In Flevoland is gemiddeld 15% van de inwoners laaggeletterd. Hoger dan het landelijk gemiddelde dat op 12% ligt. Berichten van de overheid en andere organisaties zijn voor deze inwoners lastiger te begrijpen. Wethouder Madelon van Noort riep de aanwezigen dan ook op om actief in hun eigen netwerk in te zetten op duidelijke taal, zodat de communicatie voor alle inwoners te begrijpen is en zij ook mee kunnen doen.

De thema’s die de komende jaren centraal staan zijn Taal en Werk, Taal en Gezondheid en Taal en Opvoeding. Tijdens de werksessie werkten professionals, werkzaam in de zorg, welzijn, bibliotheek, Huis voor Taal, ROC’s, vrijwilligersorganisaties etc samen om deze thema’s verder uit te werken.

In de gesprekken tijdens de werksessies werd duidelijk dat laaggeletterdheid alleen gezamenlijk opgelost kan worden. Gemeenten, bedrijven, gezondheidszorg, welzijnsorganisaties en bibliotheken: iedereen heeft elkaar nodig.

Foto-onderschrift: Wethouder Madelon van Noort tijdens de Flevolandse netwerkbijeenkomst over het Regionaal plan Laaggeletterdheid ‘Taal kan de wereld van mensen letterlijk groter maken’. Foto: Fotostudio Wierd.



Onze Ambassadeurs