Column: Leuke weetjes over Lelystad

Geschreven door Redactie

Meten is weten, gissen is missen

Als marktonderzoeker houd ik me dagelijks bezig met feiten en cijfers over Lelystad. Hiervoor maak ik gebruik van diverse bronnen, zoals informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), provincie Flevoland en gemeente Lelystad. Daarnaast voeren wij als marktonderzoeksbureau KiekendiefPer-spectief allerlei onderzoeken uit voor verschillende opdrachtgevers, waaronder provincie, gemeente, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Wij vragen regelmatig naar de mening van de inwoners, bijvoorbeeld door middel van enquêtes onder de bevolking. Hierbij maken we vaak gebruik van het FlevoPanel. Hierin zitten op dit moment ruim 2.500 Lelystedelingen die hun mening geven over allerlei onderwerpen. Door de verschillende informatiebronnen ben ik goed op de hoogte van leuke en interessante weetjes over Lelystad. In deze column deel ik een aantal van deze weetjes met jullie.

Op 28 september 1967 arriveerden de eerste bewoners. Echter al in 1950 woonden er mensen op perceel P, het werkeiland Lelystad-Haven. Dit waren dijkwerkers en ander personeel van de Dienst der Zuiderzeewerken. Op 1 januari 2021 had Lelystad 79.811 inwoners. In februari werd de mijlpaal van 80.000 inwoners bereikt. De komende jaren wil de stad verder groeien naar minimaal 100.000 inwoners. Het rapportcijfer dat Lelystedelingen geven aan wonen in het algemeen is een 7,1.

Lelystad kenmerkt zich door gescheiden infrastructuur voor fietsers enerzijds en overig verkeer anderzijds. Fietsers beschikken over volledig vrijliggende fietspaden. De fietspaden kruisen via bruggen of tunnels de doorgaande wegen. Voor het autoverkeer zijn er doorgaande dreven rond de stad en dreven richting het centrum van de stad. Vanwege deze ‘te veilige’ infrastructuur is Lelystad ongeschikt voor rijexamens, zo oordeelde het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Voor het afnemen van rijexamens (en deels dus ook voor rijlessen) moeten Lelystedelingen dus uitwijken naar Emmeloord of Harderwijk. Het rapportcijfer dat Lelystedelingen geven aan de verkeersveiligheid is een 6,9.

Ik ben benieuwd welke inzichten volgende onderzoeken gaan geven. Hiervoor zullen Lelystedelingen via het FlevoPanel weer regelmatig naar hun mening worden gevraagd. Wij willen graag weten wat Lelystedelingen belangrijk vinden, om in hun wensen en behoeften te kunnen voorzien. Wilt u ook uw mening geven en op die manier een bijdrage leveren aan Lelystad? Word dan lid van het FlevoPanel via www.flevopanel.nl

Onze Ambassadeurs