Provincie betaalde boeren 260.000 euro voor faunaschade

Geschreven door Redactie

De provincie Flevoland betaalde agrariërs in 2020 ruim 260.000 euro als compensatie voor faunaschade.

Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, die de schadevergoedingen voor de provincies afhandelt. Een jaar eerder lag het uitgekeerde bedrag iets boven de 206.000 euro.

Agrariërs kunnen bij de provincies een tegemoetkoming voor faunaschade aanvragen wanneer beschermde diersoorten schade veroorzaken aan bijvoorbeeld landbouwgewassen of vee.

Grauwe ganzen waren net als vorig jaar in Flevoland de grootste boosdoener: zij veroorzaakten voor ruim 209.000 euro aan schade. Graslanden waren het vaakst slachtoffer. In het voorjaar eten ganzen het verse gras dat net begint te groeien. Veehouders moeten daardoor extra voer voor hun vee kopen.

Ook landelijk nam de uitgekeerde vergoeding voor faunaschade toe. De provincies betaalden boeren vorig jaar daarvoor bijna 32 miljoen euro. Dat is 6 miljoen euro meer dan in 2019. Ook landelijk waren de ganzen de grootste vernielers, goed voor ruim 90 procent van de schade.