Half gemaaide bermen voor balans verkeersveiligheid en natuur

Geschreven door Redactie

Het is een vreemd gezicht: half gemaaide bermen in Flevoland.

Het is geen half werk, maar heeft alles te maken met de balans tussen natuur en verkeersveiligheid.

De provincie wil de bermen in principe niet maaien in mei, omdat dit niet goed is voor de natuur. Tussen de bloemen zoemen namelijk veel insecten. Vanwege de verkeersveiligheid is het nodig om de eerste anderhalve meter naast de weg toch te maaien. Bij kruisingen en bochten wordt soms meer weggehaald om het zicht op de weg te kunnen houden. Het maaibeleid geldt ook voor de provinciale fietspaden.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het maaien niet alleen vanwege de veiligheid is. Hoog gras dicht op de weg is voor flora en fauna ook niet gewenst, aldus de provincie. De stukken die nu met rust worden gelaten, worden later in het jaar alsnog gemaaid. Uitzondering op dit maaibeleid zijn de bermen die verpacht worden. Die worden beheerd door boeren en worden dus ook door hen gemaaid.


Onze Ambassadeurs