Almere City FC helpt in Deventer graag het schaap over de dam

Geschreven door Redactie

Nog vijf keer winnen en Almere City FC is volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid Eredivisionist. Het klinkt zo simpel, maar gemakkelijk zal het niet zijn.

Zaterdagavond wacht in Deventer de volgende pittige test, met een uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles.

Dat het wel eens een moeilijke opgave kan worden om in Overijssel te winnen hadden zij in de beginfase van dit seizoen niet kunnen denken. Toen in speelronde 13 dit affiche namelijk in het Yanmar Stadion op de rol stond, kon de toenmalige nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie vrijwel geen partij bieden aan het goede spel van City. Het werd liefst 3-0. De doelpunten werden toen gemaakt door Frederik Helstrup, Oussama Bouyaghlafen en Xian Emmers.

Maar inmiddels hebben de Deventenaren zich behoorlijk omhoog gewerkt in de competitie. Zelf maakt de ploeg inmiddels de kansen die het krijgt steeds beter af, maar veel belangrijker: er is bijna geen doelpunt meer tegen de Eagles te maken. 21 keer hield doelman Jay Gorter al de nul en Go Ahead heeft de minste tegentreffers van de competitie – met 23 zelfs zéven minder dan koploper SC Cambuur. Gorter kan zelfs een record op naam schrijven voor aantal clean-sheets in een seizoen.

Toch kan het ook een kwestie zijn van één schaap over de dam. Want als de Eagles één goal tegen krijgen, gaat het dit seizoen vaak hard. In elf wedstrijden moesten de Deventenaren een tegengoal incasseren en in zeven daarvan waren dat er gelijk twee of meer – vijf keer kreeg Go Ahead er zelfs drie tegen in één duel.

Het zou in ieder geval fijn zijn om te winnen in De Adelaarshorst. In de eerste plaats, omdat daarmee drie hele belangrijke punten kunnen worden gepakt die de kans op directe promotie volop in leven houden.

Maar daarnaast zou het ook de eerste overwinning in anderhalf decennia tijd zijn in de Adelaarshorst. Alleen in het allereerste profseizoen van FC Omniworld werd er gewonnen in Deventer. Dankzij onder andere een hattrick van Hilmi Mihci, de eerste ooit voor Omniworld, werd het in december 2005 1-4. Daarmee is de Adelaarshorst van alle KKD-stadions de plek waar de laatste overwinning het langst geleden is. Al elf competitieduels werd er niet aan de Vetkampstraat gewonnen. Zelfs in De Vijverberg van De Graafschap en het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda is die statistiek beter. In die stadions werd dan weliswaar nog nooit gewonnen in de Eerste Divisie, maar daar werden dan ook maar negen en vier wedstrijden respectievelijk afgewerkt.

Toch zal het doorbreken van die reeks niet als meer voelen dan een fijne bijzaak als er wordt gewonnen in Deventer. Het allerbelangrijkste is dat City de drie punten achterstand op De Graafschap niet groter laat worden in aanloop naar het onderlinge duel tegen die tegenstander. Met het aanzienlijk betere doelsaldo heeft de ploeg van Jeroen Rijsdijk als dat lukt nog alle troefkaarten in handen.

Luister live mee via EasyFM

De wedstrijd tegen Go Ahead Eagles is negentig minuten live te beluisteren bij de radiozender EasyFM, waar commentatoren Jordy Haak en Lenno van Dekken je weer volledig up-to-date houden over het wel en wee in Deventer. Voor de beelden kun je zaterdagavond terecht op het hoofdkanaal van ESPN, de aftrap is om 20:00 uur.

Foto: Ron Baltus / sportshots.pro


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?