Kabinet kijkt over een week of op 28 april eerste openingsstap gezet kan worden

Geschreven door Redactie

Het demissionaire kabinet gaat op dinsdag 20 april bekijken of op 28 april de eerste stap in een openingsplan gezet kan worden.

Dat hebben demissionair minister-president Rutte en minister De Jonge dinsdagavond gezegd tijdens de driewekelijkse coronapersconferentie. Ze benadrukten dat die eerste stap alleen gezet kan worden als de piek in ziekenhuisopnames van de derde golf achter de rug is.

Mocht de eerste stap gezet gaan worden, dan mag het hoger onderwijs op 26 april onder voorwaarden weer starten met beperkt fysiek onderwijs. Iets eerder, op maandag 19 april, mag de buitenschoolse opvang open onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen.

Rutte stond stil bij de coronawerkelijkheid die voor iedereen anders is: "De ziekenhuizen liggen net zo vol als in de eerste coronagolf, planbare zorg is weer enorm afgeschaald, mensen overlijden dagelijks op IC's. Er is een hoog ziekteverzuim in de zorg, mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Die cijfers kunnen we niet zomaar weggummen."

De situatie in het land is volgens Rutte niet minder nijpend: "We horen hartenkreten. Geduld neemt af, emoties lopen op. Beperkingen gaan knellen, en het is moeilijker om ons aan de maatregelen te houden. Dat is volkomen begrijpelijk."

Vijfstappenplan

Het demissionaire kabinet wil uiteindelijk in vijf stappen terug naar de volledige heropening van de samenleving. De eerste twee stappen worden "heel behoedzaam" genomen, aldus minister De Jonge.

Bij de eerste stap (op zijn vroegst 28 april) wordt gekeken of terrassen weer open kunnen, de avondklok kan worden afgeschaft en of er meer thuisbezoek mogelijk is. Bij de tweede stap (op zijn vroegst 11 mei) zal gekeken worden naar de opening van sportscholen, zwembaden en dierentuinen. Bij de derde tot vijfde stap moeten de overige beperkende maatregelen steeds meer losgelaten worden.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?