Duurzame elekrische energie groeit

Geschreven door Redactie

Duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland groeit nog steeds. Vorig jaar kwam de hoeveelheid wind- en zonne-energie uit op het elektriciteitsverbruik van de provincies Utrecht en Noord Holland bij elkaar opgeteld. Dat is goed nieuws, maar de uitdaging om zon- en windstromen op de juiste plek te krijgen neemt toe, aldus netbeheerder TenneT.

Afgelopen jaar kwamen er vooral meer zonnepanelen bij, waardoor de hoeveelheid zonne-energie met 50 procent toenam. Relatief groeide de opbrengst uit windenergie het hardst.

De totale capaciteit in ons land uit alle energiebronnen bij elkaar, dus behalve zon en wind uit kolen en gas, kwam vorig jaar uit op 41 Gigawatt. Door de bouw van windparken, zowel op land als op zee en het plaatsen van zonnepanelen zal duurzame energie een steeds groter deel van de benodigde elektriciteit leveren.

Zon- en windparken worden in dunbevolkte gebieden aangelegd, dat zijn plekken waar nog weinig infrastructuur voor het transport van elektriciteit voorhanden is. Daar wordt nu flink in geïnvesteerd.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?