Politieke jongeren: kabinet met Rutte geen optie

Geschreven door Redactie

Een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer is geen optie. Dat vinden de jongerenorganisaties van maar liefst zes politieke partijen. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op dit te melden aan Kamervoorzitter Arib.

Arib ontvangt vandaag opnieuw alle 17 fractievoorzitters om te bespreken hoe het verder moet met de formatie.

Zes jongerenorganisaties spreken in hun brief van 'een beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen'. De brief is een initiatief van de Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUnie), DWARS (GroenLinks), de Jonge Socialisten (PvdA), Oppositie (DENK) en PINK! (Partij voor de Dieren).

Alleen de CDA-jongeren hebben hun naam niet onder de brief gezet, hoewel zij vrijdag wel een vergelijkbare oproep deden aan het CDA om niet met Rutte te onderhandelen over een nieuwe regering. Het CDJA zegt dat de brief te veel een oproep is aan de VVD, over wat die partij moet doen. "Dat is niet aan ons", zegt een woordvoerder.

Een uitgelekte notitie, waaruit bleek dat Rutte met de verkenners had gesproken over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, leidde vorige week tot een fel debat, een motie van wantrouwen die het net niet haalde en een motie van afkeuring die wel een ruime meerderheid kreeg.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?