Datacenter op bedrijventerrein Flevokust mogelijk

Geschreven door Redactie

Op bedrijventerrein Flevokust in Lelystad mag volgens het nieuwe bestemmingsplan een datacenter worden gebouwd.

Dinsdagavond werd tijdens de raadsvergadering gestemd over een wijziging van het bestemmingsplan, zodat er op een kavel van 10 hectare een datacenter kan worden gebouwd door Somerset. Het voorstel kreeg 27 stemmen voor en 6 tegen.

Een paar jaar geleden is er al een intentieovereenkomst gesloten met Somerset. Inmiddels zijn er veel ontwikkelingen en is er ook veel kritiek op de datacenters in andere delen van het land. Zo werd afgelopen maand bekend dat de datacenters in Noord-Holland de drinkwatervoorziening in gevaar brengen en dat het koelwater vervuild in het milieu wordt gestort.

Vanwege die ontwikkelingen dienden het CDA, Groen Links en D66 een motie in die oproept om samen met de ondernemer een duurzaam datacentrum te realiseren door gebruik te maken van groene energie. De motie werd aangenomen. Als er inderdaad een datacenter in Lelystad wordt gebouwd, dan moet deze dus gebruik maken van energiebesparende maatregelen en eigen energie opwekken.

De provincie werkt nog aan een beleid over datacenters in de regio. Tot die tijd wordt de ontwikkeling van de grote gebouwen voor de opslag van computerdata getoetst aan bestaande regels.
Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?