2020: Ruim 100 keer minder tbs opgelegd

Geschreven door Redactie

Rechtbanken legden vorig jaar 115 keer tbs op, ruim 100 keer minder dan in 2019. Toen werd 219 keer besloten om tbs op te leggen, meldt de Raad voor de rechtspraak. Waarschijnlijk heeft de forse daling te maken met de covid-maatregelen.

Door het coronavirus werden minder psychiatrische en psychologische onderzoeken uitgevoerd, waardoor strafzaken zijn uitgesteld. Ook was het aantal strafzaken vanwege het coronavirus kleiner.

Vorig jaar kregen 79 veroordeelden tbs met dwangverpleging opgelegd, waarbij de veroordeelde naar een forensisch psychiatrisch centrum (beter bekend als tbs-kliniek) wordt gestuurd. In de overige 36 gevallen betrof het de lichtere variant tbs met voorwaarden.

Rechters kunnen een tbs-maatregel opleggen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij aan een ernstige stoornis leed of er sprake was van gebrekkige ontwikkeling. Om de samenleving te beschermen wordt iemand behandeld. De maatregel kan worden verlengd zolang er nog sprake is van de stoornis en het risico op herhaling.
Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?