Oud-wethouder Jacques Mattie (78) overleden

Geschreven door Redactie

De Lelystadse oud-wethouder Jacques Mattie is afgelopen vrijdag op 78-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. De VVD'er was tussen 1998 en 2006 in twee periodes wethouder.

Onder leiding van burgemeester Chris Leeuwe hielp Mattie mee aan de uitvoering van het Masterplan Versnelde Groei, dat Lelystad begin deze eeuw een groeispurt bracht. Mattie was hierbij verantwoordelijk voor Financiën en later voor onder meer grondzaken, het stadshart en verkeer en vervoer.

"We kwamen uit een periode waarin Lelystad de artikel 12-status had en grote financiële problemen had. Acht jaar geleden zijn we toch weer uit het dal gekomen", zei Mattie in een afscheidsinterview met Omroep Flevoland in 2006. Mattie, bekend van zijn uitspraak "meer kan ik er niet van maken", zag die ommekeer als één van zijn verdiensten. Mattie werd in 1998 wethouder, nadat VVD-lijsttrekker Ansje Binnerts kort na de verkiezingen met ruzie was vertrokken. Leeuwe herinnert zich Mattie als een "echte liberaal, maar ook iemand met een enorm hart voor de stad. Iemand die ook ontzettend collegiaal was." Als fractievoorzitter van de VVD maakte Mattie deel uit van de vertrouwenscommissie, die Leeuwe in 1996 voordroeg als burgemeester. "We hebben beiden in 2006 afscheid genomen van de politiek, maar zijn elkaar daarna nog heel vaak tegengekomen. Zo zwommen we elke week in de Koploper." Verkeer en vervoer was voor Mattie wel een hoofdpijndossier, herinnert Leeuwe zich. "De toenmalige fractievoorzitter (Evert Marseille) maakte het hem niet eenvoudig." Dat ging over de discussie hoe hard er op de dreven in de stad mocht worden gereden: 50 of 70 kilometer per uur. De PvdA wilde naar 50, maar Mattie verzette zich daar tegen. Uiteindelijk leidde dat tot Mattie's aanpak van "70 waar het kan, 50 waar het moet", die nog steeds geldt in Lelystad. Mattie verzette zich ook persoonlijk tegen de komst van een coffeeshop, omdat hij hieraan alleen maar nadelen zag. De discussie over de shop duurde uiteindelijk bijna tien jaar, voordat Lelystad in 2011 toch zijn eerste en enige coffeeshop kreeg.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?