Gehandicapten willen aanpassingen bij ondergrondse afvalcontainers

Geschreven door Redactie

Twee Lelystedelingen met een handicap willen dat de paden bij meerdere ondergrondse afvalcontainers in de stad worden aangepast.

Zo vraagt Monique Pijnacker Hordijk de gemeente om gelijkvloerse betegeling bij de afvalbak aan de Cannenburch. Jos Koenders hoopt op zijn beurt dat de schuine helling verdwijnt bij de afvalcontainer tegenover zijn huis aan de Jol 17.

De ondergrondse afvalcontainers in Lelystad zijn eind vorig jaar geplaatst. Die zijn in het westelijk deel van de stad al in bedrijf, na de zomer komen daar de containers in de oostelijke stadsdelen bij. De raadsfractie van Forum voor de Ouderen vroeg vorig jaar augustus om bij de plaatsing rekening te houden met ouderen én gehandicapten. Dat beloofde het college van burgemeester en wethouders. Toch zien Pijnacker Hordijk en Koender nu obstakels.

Gehandicapten willen gelijksvloers pad

Pijnacker Hordijk hoopt op een gelijkvloers pad bij de afvalcontainer aan het einde van haar straat. Zo'n pad ligt er al bij een container verderop in haar buurt. Nu stuit de Lelystadse op een stoeprand. Ze kan ernaast wel de stoep op, maar door de geul in de straat kan haar rolstoel gaan kantelen. Daarbij staat de opening van de ondergrondse container in de richting van de stoeprand, waardoor gehandicapten en ouderen niets aan het opgehoogde pad hebben.

Bij Koenders zorgt een schuin oplopend pad bij de afvalcontainer voor een probleem: zijn rolstoel kan van het voetpad glijden. Ook hij kan door de geul in de straat niet de stoep op. Daarom rijdt hij een stukje om, via een oprit.

Melding is in behandeling

Pijnacker Hordijk meldde het probleem bij de gemeente. Die nam de melding in behandeling. "Wij hebben contact proberen te leggen met mevrouw, maar daar hebben we nog geen antwoord op", laat een woordvoerder weten. "Ons beleid is wel dat onze containers rolstoelvriendelijk moeten zijn. Mensen moeten er op een makkelijke en veilige manier bij kunnen."

De gemeente maakt voor de ingebruikname van de afvalcontainers een ronde om te kijken of er verbeteringen nodig zijn. Volgens de gemeente kwamen de vragen van Forum voor de Ouderen binnen, voordat de ronde voor stadsdeel één en twee gepland stond. De schuine helling in Jol 17 werd tijdens die ronde alleen niet gezien.

De gemeente Lelystad geeft aan met Pijnacker Hordijk en Koenders te willen zoeken naar een oplossing. Dat afvalbakken in een bepaalde richting zijn geplaatst, wijt de gemeente aan "mogelijk technische redenen". Volgens de woordvoerder kunnen de bakken nog in een andere richting gedraaid worden als dat nodig blijkt te zijn.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?