Op een geheime plek in de buitenlucht oefenen voor de Matthäus Passion

Geschreven door Redactie

Je zult maar in een zangkoor zitten dat iedere week oefent voor de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Normaal sta je dan lekker vertrouwd in een zaaltje te zingen met tientallen gelijkgestemden. Door corona is dat al maanden niet meer mogelijk en dus bedacht dirigent Robert Bakker van het Voice Company Koor afdeling Flevoland een list.

"We hebben een drive-inn repetitie in Lelystad, omdat mensen een enorme behoefte hebben om echt iets met elkaar te doen", vertelt Bakker. "Zingen in een zaaltje mag natuurlijk niet en wat wij hier doen in de buitenlucht is nou net iets wat wel mag."

Bakker spreekt dus sinds enige tijd iedere week met een beperkt aantal koorleden af op een buitenlocatie. De rest van het koor volgt de repetitie via een online verbinding. De locatie blijft verder geheim zodat er geen publiek op afkomt.

"De reacties zijn overweldigend. We hebben allerlei soorten mensen van jong tot oud, weduwe of weduwnaar en die hebben een ontzettende behoefte om, hoe kort ook, toch even iets te kunnen doen met elkaar."

Ook koorlid Greetje Houwen is blij dat er in klein comité gezongen kan worden. "Het is ontzettend fijn om iedereen weer te zien. Voor heel veel koorleden is de dinsdagavond het hoogtepunt van de week. Het voorziet heel erg in een behoefte, omdat bij veel mensen de eenzaamheid toeslaat door de coronamaatregelen."

De koorleden hopen dat ze met Pasen weer eens ouderwets kunnen optreden en delen van de Matthäus Passion ten gehore kunnen brengen, met publiek.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?