Afname diefstal motorvoertuigen in Flevoland 16,7%, flink boven landelijk gemiddelde

Geschreven door Redactie

Eerder dit jaar meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) al een diefstaldaling van 9,5% van personenauto’s. Online consumentenadviseur Pricewise analyseerde de meest recente CBS-cijfers en bracht de activiteiten van het dievengilde in 2020 zowel landelijk als per provincie in kaart.

Uit deze cijfers blijkt dat er in 2020 gemiddeld 5,1% minder diefstallen van motorvoertuigen zijn geweest en dat diefstal uit en vanaf motorvoertuigen (zoals diefstal van banden, navigatie en uitlaat) met 6,7% afnam. Ook scooters, brommers en fietsen werden minder gestolen in 2020 (6,9%). Ondanks de gemiddelde landelijke afname van deze diefstallen, zijn er ook provincies en gemeenten waarin juist sprake was van een toename. Pricewise zocht uit hoe de cijfers er in Flevoland voor staan.

Flevoland ziet gemiddeld vooral een flinke afname in diefstal uit en vanaf motorvoertuigen (19,5%). De provincie staat wat betreft deze procentuele afname op de tweede plek van de Nederlandse provincies. Diefstal van motorvoertuigen nam af met 16,7% en diefstal van motorvoertuigen en brom-, snor- en fietsen met 9,8%.

Het aantal diefstal van motorvoertuigen stond in 2020 op 175, tegenover 210 in 2019. Vooral in Almere is het aantal diefstallen hoog, gevolgd door Lelystad. Het aantal diefstallen daalde in Almere van 151 naar 124. Het aantal diefstallen uit en vanaf motorvoertuigen daalde van 1.062 naar 885. Vooral Lelystad droeg bij aan deze vermindering, waar het aantal meer dan halveerde en afnam van 152 naar 330. Ook in Zeewolde en Dronten was sprake van een (bijna) halvering. Het aantal diefstallen van brom-, snor- en fietsen nam in Flevoland met bijna 10% af; van 1.240 naar 1.119.

Meld diefstal van een voertuig bij de politie en de verzekeraar. Motor- en bromvoertuigen moeten worden verzekerd met minimaal een WA-dekking, maar diefstal van een voertuig is pas verzekerd met een WA + beperkt casco- en allrisk-verzekering. Wel moet er soms eerst eigen risico worden betaald. Met een motor- of autoverzekering met enkel een WA-verzekering geldt er geen dekking. Sommige verzekeraars keren alleen een vergoeding uit als er een beveiligingssysteem aanwezig is. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden. Schade claimen bij diefstal heeft meestal geen invloed op de no-claimkorting en schadevrije jaren. Bij inbraak is er vaak ook sprake van dekking bij minimaal een WA + beperkt casco-dekking. In tegenstelling tot de verzekering voor motorvoertuigen, is een fietsverzekering niet verplicht. Binnen de fietsverzekering is diefstal doorgaans standaard verzekerd. Wel moet de fiets zijn voorzien van een ART-goedgekeurd slot.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?