'Lockdown aerobic' vanuit de huiskamer

Geschreven door Redactie

Van wandelen tot fietsen, steeds meer mensen zoeken een alternatief voor de sportschool of vereniging. Ook de instructeurs zijn op zoek naar nieuwe manieren van lesgeven.

Dat geldt ook voor Lelystedelinge Ilse van Zanten. Zij gaf elke maandagavond aerobics in buurthuis Het Palet. Nu dit niet meer kan, heeft ze daarvoor een alternatief bedacht: 'lockdown aerobic'. Gewoon, vanuit de huiskamer.

'If you don't use it, you lose it'. Ofwel: Wat je niet gebruikt, verlies je. Dat is de kreet van Van Zanten. Aan alles is te merken dat ze geniet van sport en beweging. En dit enthousiasme brengt zij graag over op anderen. Door haar favoriete bezigheden muziek en bewegen te combineren, kwam ze bij aerobics uit.

Op haar 39ste nam ze het besluit Fitvak, de opleiding tot fitnesstrainer, te volgen. Dat deed ze in Utrecht bij Karl Noten, vroeger bekend van Nederland in Beweging. De plannen waren groots: "Ik wilde een sportschool beginnen, maar dan voor ouderen. Met als doel iedereen in beweging te krijgen." Bij een stagebedrijf maakte ze zich het vak eigen. Inmiddels geeft ze alweer vijftien jaar les op de maandagavond in het buurthuis.

De fysieke lessen zijn onvervangbaar, maar toch hoopt Van Zanten met de online aerobics mensen weer lekker te laten bewegen. Zo'n video opnemen is nog best een klus, aangezien alle meubels in de woonkamer aan de kant moeten. "De eerste nam ik op in Het Palet, met een 'green screen'. Ik was daar de hele dag zoet mee." Maar gelukkig is die energie niet voor niets gebruikt: "De eerste video is al meer dan 1.200 keer bekeken", vertelt Van Zanten trots. Waarna ze lachend vervolgt: "Ja, ik weet niet hoe lang die mensen kijken hoor. Misschien haken ze na vijf minuten al af, dat weet ik niet."

Als afsluiting heeft Van Zanten nog één tip aan iedereen: "Ga naar buiten en blijf vooral bewegen".


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?