8,5 miljard voor het onderwijs. En nu?

Geschreven door Redactie

Ministers Slob en Van Engelshoven van onderwijs presenteerden onlangs het plan om de achterstanden door corona in te lopen. 8,5 miljard euro komt er beschikbaar voor de komende 2,5 jaar.

Dit bedrag is vrij besteedbaar door de scholen zelf.

Het zou het beste zijn als het geld in de klas terechtkomt, in plaats van bij de besturen, zegt hoogleraar Inge de Wolf. Zij weet alles over de effectiviteit van onderwijs-inhaalprogramma's.

Zou het niet beter zijn als het kabinet bepaalt waar het geld naartoe moet gaan? Verkeerde keuzes liggen hier echt wel op de loer. Van de 8,5 miljard gaat 6 miljard naar het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Het hoger onderwijs krijgt 1,5 miljard. Een basisschool krijgt gemiddeld 180.000 euro. Een middelbare school komt gemiddeld uit op 1,3 miljoen euro.

De Wolf denkt dat extra personeel de beste investering is. Maar een leraar aantrekken voor een korte periode, zeker in tijden van tekorten, is moeilijk. Ook als het geld in de klas belandt, heeft het nog niet direct effect. De leraar is de allerbelangrijkste factor. Maar als je extra lessen ongericht inzet, kan het juist contraproductief werken.Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?