Jeugddetentie en taakstraf voor gewapende overval op supermarkt

Geschreven door Redactie

Twee jongens uit Lelystad en Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot jeugddetentie en een taakstraf. Het duo pleegde in juli vorig jaar een gewapende overval op een supermarkt in Hilversum.

Twee maanden later maakten ze zich schuldig aan een gewapende straatroof. De jongens waren toen respectievelijk 18 en 17 jaar oud.

Op 11 juli 2020 renden de verdachten de Albert Heijn aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum binnen. Ze waren allebei in het donker gekleed en droegen een bivakmuts. Eén van de jongens richtte een vuurwapen op een caissière en riep: "Dit is een overval!". Toen de caissière de kassa opende, haalden ze er geld uit. Vervolgens liepen ze naar de servicebalie. Daar richtten ze het vuurwapen op een andere medewerker, waarna ze meerdere pakjes sigaretten uit een lade pakten.

Afgetapte gesprekken

Het lukte de politie om de telefoonnummers van de verdachten te achterhalen. Eén van hen kreeg vervolgens een brief waarin hij werd gevraagd naar het politiebureau te komen. In de brief stond dat het zou gaan om een verhoor in verband met een overval. Uit afgetapte gesprekken tussen de verdachten blijkt dat ze contact hebben gehad over de brief van de politie. In de oproepingsbrief stond niet om welke overval het gaat, maar de verdachten hadden het aan de telefoon over een overval bij de 'Appie'.

De verdachte die de brief ontvangen had, zei in het telefoongesprek tegen de ander dat hij zich geen zorgen hoefde te maken omdat zijn naam niet werd genoemd. Na het verhoor vertelde de briefontvanger aan zijn medeverdachte dat ze hem foto's hadden laten zien. In het afgetapte gesprek zei hij lachend: "Weet je welke foto's ze hadden gepakt? Dat ik het wapen op die kassa-medewerker had getrokken. Ik stond zo daar met mijn hand vooruit." Op basis van deze tapgesprekken is de rechtbank van oordeel dat het duo de gewapende overval heeft gepleegd.

Straf

Twee maanden na de overval op de supermarkt gingen de twee opnieuw de fout in. Op 9 september pleegden ze in Hilversum onder bedreiging van een mes een straatroof. Ze dwongen het slachtoffer zijn telefoon, horloge en schoenen af te geven. Daarnaast heeft de 18-jarige Lelystedeling zich schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging en het plegen van openlijk geweld, oordeelde de rechtbank. Hij is veroordeeld tot een jeugddetentie van 240 dagen, waarvan 142 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

De 17-jarige verdachte had een gaspistool en mes in zijn bezit. De Amsterdammer heeft ook 240 dagen jeugddetentie gekregen, waarvan 175 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legde de rechtbank beide verdachten een taakstraf op van 100 uur. Verder moeten ze zich melden bij de jeugdreclassering en een schadevergoeding betalen aan één van de slachtoffers.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?