Wildcamera's Lepelaarplassen volgen de otter

Geschreven door Redactie

In de verschillende Flevolandse gebieden staan wildcamera's. Deze camera's worden gebruikt om te zien welke diersoorten er in welke gebieden voorkomen en om soms wordt daar heel specifiek naar één schuwe soort voor gezocht, zoals de otter.

Met de camera's wordt er ook gecontroleerd op opvallende exotische diersoorten, zoals de wasbeerhond, de wasber of de muskusrat. 

In de Lepelaarsplassen zijn vooral bevers, vossen en reeën te zien. Onlangs verscheen ook de otter in beeld, wat erg bijzonder is om te zien. In 2019 en 2020 werden er velen otters langs de weg gevonden, die doodgereden waren. Het is goed om te zien dat er nog steeds meerdere otters in het gebied leven en zich voorplanten. 

Het bekijken van de camerabeelden is eigenlijk altijd een soort van Sinterklaas pakjesavond. Je weet dat je waarschijnlijk iets heel moois te zien krijgt, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat. De camerabeelden die we onlangs registreerden in de Lepelaarplassen gaven een fraai beeld van de biodiversiteit in het gebied. Op de beelden was een breed scala aan diersoorten te zien: vooral bevers, vossen en reeën poseerden fraai voor de camera.
Dankzij de aanleg van otterpassages en otterplanken onder bruggen in verschillende natuurgebieden van Flevoland is de ottersterfte in het verkeer terug te dringen. Hiermee wordt de levenskans voor de otter vergoot in Flevoland.

Bekijk via de website van Natuurpark Lelystad een selectie van de camerabeelden. 


Onze Ambassadeurs




Onze krant nog niet ontvangen?