Internationale Epilepsie Dag

Geschreven door jesse uiterwijk

Vandaag is het 'Internationale Epilepsie Dag' (International Epilepsy Day). Sinds 2015 wordt dit gehouden op de tweede maandag van februari. Jaarlijks wordt aandacht gevraagd voor epilepsie.

Epilepsie (of vallende ziekte) is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen (insulten), die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Oorzaak daarvan zijn chronische afwijkingen in de hersenstructuur.

De 'Internationale Epilepsie Dag' is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy (IBE) en de International League Against Epilepsy (ILAE).

De voorganger van deze dag was de 'Europese Epilepsie Dag' en werd voor het eerst gehouden op 14 februari 2011. Op 14 februari is het Valentijnsdag. Sint Valentijn is de beschermheilige van epilepsie. De 'Internationale Epilepsie Dag' wordt elk jaar gevierd op de tweede maandag in februari (zo dicht mogelijk bij 14 februari).

Informatie over acties en activiteiten in Nederland zijn te vinden via SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland).Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?