Woningtekort nergens groter dan in Flevoland

Geschreven door jesse uiterwijk

Woningtekort nergens groter dan in Flevoland

Er is in Flevoland een tekort aan zeker 9.500 woningen. Daarmee staat onze provincie bovenaan het lijstje van provincies met 'woningnood'. Dit blijkt uit een analyse van vastgoedadviseur Capital Value en ABF Research.

Capital berichtte maandag al dat er landelijk een tekort is van zeker 300.000 woningen. Dat komt neer op gemiddeld vier procent van de woningvoorraad. In Flevoland bedraagt het tekort 5,4 procent.

De onderzoekers schrijven het tekort vooral toe aan de vergrijzing die op Flevoland af komt. Het aantal huishoudens boven de 75 jaar neemt de komende tien jaar toe met 73 procent. Voor hen zijn er 11.500 woningen nodig.

Alleenstaanden boven de 55 jaar claimen de komende vijf jaar eveneens een steeds groter deel van de woningmarkt.

Ook voor jonge huishoudens moet er worden gebouwd. Vanwege een gebrek aan woningen woont bijna een kwart van hen nog bij hun ouders, op een studentenkamer of in een kamerverhuurpand.

Genoeg belangstelling bij investeerders

Capital en ABF zien dat er onder investeerders en corporaties grote belangstelling bestaat om in Flevoland te investeren. Vooral buitenlandse pensioenfondsen willen geld steken in huurwoningen in het middensegment en in sociale huurwoningen. Bijna alle woningbouwcorporaties (92 procent) zouden in nieuwbouw willen investeren. Als er woningen bij komen, zullen de huizenprijzen vermoedelijk iets dalen, omdat de spanning op de markt afneemt.

De achterstand kan alleen worden ingelopen, als gemeenten voortvarend te werken gaan met het verlenen van bouwvergunningen, zo merkt het onderzoek op.

Bijna alle Flevolandse gemeenten zien voor zichzelf een rol weggelegd in het wegwerken van het tekort aan woningen. Met name Almere en Lelystad lobbyen voor duizenden extra woningen en hebben voorstellen ingediend bij het Rijk, in de hoop dat dat hen financieel steunt. De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis aan om tenminste 100.000 van de benodigde woningen in Flevoland te bouwen.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?