Boer voor de rechter om weigeren windmolen

Geschreven door Redactie

Een akkerbouwer uit Swifterbant is voor de rechter gedaagd omdat hij weigert rechten op zijn grond af te staan voor een windmolen op zijn perceel. De boer is bang voor zijn gezondheid.

In een overeenkomst met SwifterwinT had de boer beloofd dat wel te doen.

Het gaat om een gebied in windmolenpark Windplan Blauw, in de gemeenten Dronten en Lelystad. SwifterwinT wil daar de 74 bestaande windmolens vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. Na veel verzet vanuit de omgeving zijn alle vergunningen daarvoor rond en onherroepelijk. 

De vervolgstap is de zakelijke rechten vast te leggen van alle betrokken grond- en woningeigenaren. Die heeft SwifterwinT nodig om tot een deal te komen met de financiers. Een jaar of drie geleden is daarvoor met de betrokken grondeigenaren al een zogenaamde vaststellingsovereenkomst gesloten. Daarin is afgesproken dat er medewerking wordt verleend. 

Over twee weken beslist de rechter of de landbouwer alsnog zijn medewerking moet verlenen.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?