België geeft Flevoland een code rood

Geschreven door Redactie

De Belgische overheid raadt reizen naar Flevoland af en verbiedt 'niet-essentiële reizen'. Het ministerie van Buitenlandse zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de zuiderburen heeft in totaal zeven provincies in Nederland een code rood gegeven in verband met het coronavirus.

Behalve voor Flevoland geldt de code rood van de Belgen ook voor Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant. Voor reizigers die terugkeren uit deze provincies gaat de verandering van kleurencode naar rode zone pas in vanaf vrijdagmiddag om 16:00 uur.

Voor de overige provincies in Nederland geldt een code oranje. Daarbij is reizen mogelijk, maar moeten reizigers bij terugkomst een negatieve COVID-test overleggen of in quarantaine gaan. De internationale kleurcodes voor reizigers zijn: groen, geel, oranje en rood.

Andere landen ook code oranje

Ook Duitsland geeft een verhoogd risico aan een aantal provincies in Nederland. Daar staat Flevoland niet tussen. De Duitsers vinden Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht extra gevaarlijk. Ook zijn Aruba en St. Maarten aangewezen als gebied met een hoog aantal besmettingen.

Heel Nederland Oranje

Denemarken en Groot-Brittannië geven heel Nederland op dit moment ook een code oranje. Daarbij worden alle onnodige reizen naar Nederland afgeraden. Wat Frankrijk adviseert, is niet helemaal duidelijk. Op de website France Diplomatie staat wel dat reizigers bij terugkomst uit Nederland tien dagen in quarantaine moeten. Op een andere Franse website heeft Nederland een code geel gekregen.