Flevoland waarschijnlijk 'zorgelijke' regio

Geschreven door Redactie

Flevoland wordt waarschijnlijk nog deze week een 'zorgelijke' regio. Dat liet premier Mark Rutte dinsdagavond doorschemeren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus. 


Volgens Rutte kunnen we "ervan uitgaan" dat er deze week acht nieuwe regio's in de categorie 'zorgelijk' belanden, als je naar de ontwikkeling van de besmettingscijfers kijkt.

Het kabinet is volgens de premier samen met de regio's "druk bezig" om een tweede lockdown te voorkomen. Of dat betekent dat er nieuwe maatregelen op komst zijn en waar, zei Rutte niet. Het ministerie van Volksgezondheid is in gesprek met regio's waar de cijfers oplopen, maar wil nog niet zeggen met welke. 


Op het zogenoemde coronadashboard is te zien dat er in negen veiligheidsregio's te veel besmettingen zijn, naast de zes regio's waar vorige week maatregelen werden afgekondigd. De alarmbellen voor een regio gaan af als er meer dan 7 positief geteste mensen per 100.000 inwoners zijn. Daarbij gaat het ook om Flevoland.


Horecazaken moeten door de nieuwe maatregelen eerder sluiten en ook gaan er strengere regels gelden voor samenkomsten. Er mogen dan niet meer dan 50 personen bij elkaar komen, zowel binnen als buiten. Hier gelden uitzonderingen voor. Ook zou de Veiligheidsregio Flevoland nog extra lokale maatregelen kunnen treffen. Rutte erkende dat de inperking van de openingstijden in de horeca, die afgelopen vrijdag al voor zes regio's werd afgekondigd, niet genoeg zal zijn om de tweede golf tegen te gaan. 

Onze Ambassadeurs