Wisenten op de Maashorst zijn speciale gevallen

Geschreven door Redactie

De wisenten op de Maashorst zijn anders dan alle andere runderen in de regio. Net als konijnen en vossen vallen ze onder natuur. Maar dan wel beschermde natuur.

Wisenten zijn speciale gevallen. Dat kun je goed zien op de Maashorst, als de grote dieren daar in je beeld komen. Bijvoorbeeld aan de oren. In tegenstelling tot alle andere melk-, vlees- en natuurkoeien in de regio, de bizons in de Geffense polder incluis,  dragen de wisenten er geen gele nummerplaatjes in. 

Knabbelgedrag

Met hun specifieke knabbelgedrag moeten de wisenten helpen om het bos- en heidegebied natuurlijker te maken, en meer zelfredzaam. En dat doen ze goed, vindt Roeland Vermeulen.

Behandelen als wild 

Vermeulen is directeur van Free Nature. Dit is een organisatie die aan natuur begrazing doet en hiervoor diverse diersoorten inzet. Free Nature is eigenaar van de wisenten in de Maashorst. Er zijn met het Noord-Hollandse Kraansvlak en Natuurpark Lelystad nóg twee wisenten plekken in Nederland. De in totaal vijf gebieden werken allemaal mee aan een ander doel dan begrazing, namelijk de instandhouding van een nog altijd zeldzame diersoort.

Nieuw kalfje

Deze week dinsdag nog is een nieuw kalfje gespot. Dit jonkie brengt, als het de lastige eerste dagen door komt, de Maashorstkudde op een totaal van 18 dieren.


Onze Ambassadeurs