Zwemmen in ’t Bovenwater wordt afgeraden

Geschreven door Redactie

Voor wie de laatste paar zomerdagen nog wil genieten van het natuurwater in ’t Bovenwater in Lelystad is er helaas slecht nieuws. Vanaf vandaag geldt daar namelijk een negatief zwemadvies in verband met een grote hoeveelheid blauwalg bacterie.


Eind juli was er op deze locatie ook al een waarschuwing voor blauwalg. Echter is de naam blauwalg niet correct, aangezien het geen algen maar bacteriën zijn. Deze bacteriën komen ik elk natuurwater (zoet, brak of zout) voor. Dit is normaal, maar wanneer het water in warme periodes lang stilstaat dan kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.  


Zwemmen in natuurwater met veel blauwalg kan zorgen voor klachten zoals misselijkheid, buikkrampen, braken en diarree. Ook kun je last krijgen van huis- en oogirritaties. Het is daarom altijd aan te raden om snel te douchen nadat je in natuurwater hebt gezwommen.