Kaveltwist krijgt na zeven jaar alsnog juridisch vervolg

Geschreven door Redactie

Bouwen of stoppen? Juridische strijd duurt nog jaren voort


Onzekerheid voor echtpaar Metselaar 

Het is zeer onzeker of het echtpaar Metselaar uit Marknesse op korte termijn duidelijkheid krijgt of zij eigenaar wordt van een kavel, waarop zij in het dorp een huis willen bouwen. De juridische strijd over de grond tussen Nebo Vastgoed en de Rabobank gaat na zeven jaar stilte in september verder en kan zich nog jaren voortslepen. Dat bleek vandaag bij het kort geding dat de Metselaars hadden aangespannen.
Harrie en Geke Metselaar willen sinds vorig jaar in Marknesse een bungalow bouwen. Ze hebben al een aannemer gecontracteerd en de Rabobank heeft eind vorige week de financiering toegezegd. Ze kunnen de grond alleen niet kopen, omdat hierover al sinds 2013 een conflict loopt. De grond was tot 2011 eigendom van Megahome. Na het faillissement van Megahome kocht Nebo de driehonderd hectare. De Rabobank was het daar als schuldeiser van Megahome (claim: 125 miljoen euro) niet mee eens en stapte naar de rechter. Die stelde de bank in september 2013 in het gelijk, waarop Rabobank grond aan de gemeente Noordoostpolder verkocht.
Inmiddels staan er al diverse huizen op de kavels, maar de notaris van de familie Metselaar wil de grondaankoop niet goedkeuren omdat het geschil nog steeds loopt. De advocaat van Nebo Vastgoed bevestigde dat de zaak ook na zeven jaar nog lang niet klaar is. Sterker nog: in september dient het hoger beroep bij het Hof in Leeuwarden. "Het financieel belang is voor Nebo heel groot. Onder geen beding zal Nebo berusten in het vonnis van 2013, dat nog niet is verjaard", aldus de advocaat van de vastgoedontwikkelaar.
De advocaat van de Rabobank bevestigde dat de zaak nog jaren kan duren en mogelijk doorloopt tot aan de Hoge Raad. Ook vastgoedbeheerder Vesteda maakt aanspraak op de grond.